ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Munca de teren


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
am urmatorul caz: un asistent de marketing care, pentru a-si indeplini planul de marketing si obiectivele de performanta trebuie sa inceapa sa face si munca de teren, lucru pe care se pare ca nu il doreste pentru ca a venit cu o hartie de la dr specialist in care ii este indicat sa nu se expuna prelungit la frig, vant, etc..

Din partea medicinii muncii ea are fisa de apt medical, angajata neaducand la cunostinta firmei de acest document de la neurolog in momentul in care s-a facut controlul periodic.

In fisa de post apare specificat ca munca este de birou, dar intre timp planul de marketing s-a schimbat asa ca angajata trebuie sa faca si o parte din timp munca de teren. Trebuia modicata fisa postului?

In aceste conditii ce ar trebui sa faca firma? Sa o trimita din nou la furnizorul de medicina muncii pentru a vedea daca este apta pentru post sau nu? Sau este vorba , in cele din urma, de nerespectarea de catre angajat a fisei postului?

Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie procedat in acest caz!

Multumesc!

M Georgiana
 User  M Georgiana
a intrebat la 17 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 18 Oct. 2013
Modificarea temporara a locului de munca nu se aplica aici, pentru protectia lui pentu a-l scoate in vant si frig ar insemna a-i pune in pericol sanatatea. Deci nu se aplica art. 48. Salariatul a lucrat pana acum numai in cadrul unitatii, nu si pe teren, nu prea imi dau seama cum ati putea sa ii modificati acest detaliu pentru a-l proteja.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 18 Oct. 2013
Nu se modifica fisa postului ca sa fie trimit pe teren un salariat care are interdictie medicala pentru astfel de activitati, atentie la informatii, din pacate eronate. Forta majora inseamna calamitate, sanctiune disciplinara presupune cercetare prealabila iar pentru protectia salariatului in niciun caz nu il trimiteti fix acolo unde medicul spune ca ii face rau.

In fisa postului se trece si programul de lucru, la fel ca in contract, si daca munca prespune deplasare in teren se va trece mentiunea tot in fisa postului.

Medicul de medicina muncii nu are compentente de natura neurologica, pe de o parte, ca sa poata da un astfel de diagnostic, iar pe alta problema poate fi de orice fel, inclusiv o sensibilitate craniana care sa se poata agrava la frig, cu riscul declansarii unor boli grave chiar. Acest diagnostic se pune de medicul specialist, asa cum medicul de medicina muncii nu poate stabili nici daca angajatul este apt psihic la un examen perioadic pentru ca nu tine de pregatirea si competenta lui.

Incercati sa nu mai derutati utilizatorul cu informatii care sunt contrare regulilor.

Programul afisat de care vorbiti dvs se refera la intervalul orar in care se lucreaza in unitatea respectiva.
Programul de lucru este una, ce se discuta aici este cu totul altceva, si anume nevoia de trimitere pe teren a salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2013
Art. 117 din codul muncii republicat
Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2013
In astfel de conditii puteti sa-i modificati locul de munca in baza art. de mai jos
Art. 48
Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
In fisa postului de regula nu se trece programul de lucru , doar atributiile, sarcinile , responsabilitatile, competentele.
Programul de lucru se stabileste in functie de nevoile angajatorului si doar informeaza salariatii sub semnatura asupra acestuia.
Ce nu este tocmai in regula la dvs. este fisa de riscuri pe locul de munca in baza careia s-a facut examenul medical de medicul de medicina muncii trecand doar munca la birou.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Oct. 2013
Da, in mod cert ar fi trebuit actualizata fisa postului. Daca in continutul ei nu este prevazuta obligatia angajatei in cauza de a efectua si munca de teren ca specific al postului, nu i se poate impune acest lucru. Iar modificarea fisei postului se face prin acordul partilor, prin act aditional.

Medicul de medicina muncii nu poate face un examen neurologic, iar acea recomandare inteleg ca vine de la un neurolog, medic de aceasta specialitate. Cel de medicina muncii nu are competanta sa puna diagnostice de natura neurologica.

Pentru tipul de activitate desfasurata pana in prezent ea este apta de munca, problemele apar in momentul in care se pune problema iesirii ei pe tern, in anumite conditi climaterice, de tipul vant, ger etc.

Cat timp fisa postului nu cuprinde obligatia de deplasare in teren, nu se poate vorbi de nerespectarea fisei postului, si totodata locul muncii al salariatei este precizat in contract. Iar daca examenul medical de specialitate prevede aceata interdictie de care ati vorbit, nu poate fi trecut cu vederea certificatul sau scrisoarea medicala prezentata.

Alte intrebari despre Studii de caz

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu adriana iancu Marius Ion Radu Anton Viviana Serni George Andreescu
TOP RASPUNSURI 2024