ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Spor de sef atelier sau spor permanent


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

As dori sa ma lamuriti in urmatoarea problema: - am un angajat pe care vreau sa-l promovez in functia de sef atelier (lucrand si in sectie) si nu stiu cum sa-i cresc salarul, in sensul ca aceasta functie probabil nu va fi permanenta, deci nu-l pot trece ca spor permanent si sa-l transmit in Revisal, nu pot nici sa-i maresc salariul din acelasi motiv, dupa parerea mea este un spor ocazional, nu ? Si cum ar trebui sa procedez cu CIM-ul, sa-l modific sau nu ? As putea de exemplu sa fac o decizie prin care sa specific aceste modificari (numai intern) fara sa transmit in revisal ? Va rog sa ma ajutati cum sa procedez corect si legal.
Multumesc.

Adaugata in: Studii de caz
Marieta Dragos
 User  Marieta Dragos
a intrebat la 18 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marieta Dragos la 18 Feb. 2014
Nu prea aveti cum altfel cat timp sporul nu este prevazut nicaieri in alta parte. Functia insa ramane aceeasi, chiar daca ati introdus sporul. Aveti nevoie de acte care sa justifice derularea activitatii de catre acest salariat pe un alt post diferit de cel pe care este incadrat in prezent. Altfel se va considera munca la negru. Daca ramane pe postul detinut in prezent, e in regula.

Sporul de conducere ar trebui sa fie insotit de o functie de conducere, asa ar fi corect. Daca este incadrat pe o functie de executie nu prea ar avea sens un astfel de spor.

Cu multa placere si succes!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Puteti sa-i lasati incadrarea actuala fara sa-l promovati ca sef atelier si sa-l stimulati cu acordarea unei prime , bonus .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marieta Dragos
 User Marieta Dragos
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Feb. 2014
Am facut Act aditional in care am trecut spor de conducere , in suma fixa.
As fi preferat sa am o alta posibilitate , fara sa transmit in Revisal , pentru ca nu stiu cit va dura acest spor, sau mai bine zis sa nu tot fac Acte aditionale de cate ori se modifica persoana pe acest post.
Multumesc pentru raspunsuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Feb. 2014
Daca mergeti pe varianta actului normativ atunci acesta se incheie si se opreaza in Revisal in 19 zile de la data aparitiei modificarii. In cazul unui contract nou respectati regulile in aceasta directie, si anume incheiati, semnati si operati in Revisal contractul anterior inceperii activiatii. Cel tarziu in ultima zi lucratoare anterioara celei in care ar incepe activitatea pe postul in discutie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marieta Dragos la 18 Feb. 2014
Daca nu este in CCM sau in RI atunci il treceti in CIM si apoi in Revisal.

In unele situatii, cu precadere in mediul bugetar sau pentru medici, functionari publici si nu umai, sporurile sunt prevazute in legile specifice domeniilor si in cea a salarizarii unitare.

Nu stiu exact ce denumire ar avea acel spor pentru ca nu reiese din speta, de aceea v-am dat o definitie generala.

Acordarea unui spor pentru cumul de functii nu mai este prevazuta de niciun act normativ. Ea aparea in CCMUN dar documentul este expirat din 2011, ca atare se aplica prevederea din Codul muncii conform careia cumulul de functii se realizeaza prin incheierea contractelor de munca pentru fiecare functie in parte. (art. 35).

Recomandarea mea ar fi sa ii incheiati fie un act aditional pentru modificarea permanenta a functiei de incadrare si eventual a salariului in raport cu aceasta, sau sa ii incheiat un contract pe perioada determinata pentru ocuparea acestei functii temporar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marieta Dragos
 User Marieta Dragos
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Feb. 2014
Nu este prevazut in CCM, tocmai asta e problema, la ce lege speciala va referiti ? ar trebui sa intocmesc ceva acte speciale sa pot da astfel de spor ?
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Modificarea functiei ar trebui facuta prin act aditional, ceea ce inseamna ca se va opera in Revisal conform legii. Sporul, daca este prevazut in CCM sau lege speciala, il acordati in baza acestor documente, nefiind obligatorie preceizarea lui in contractul de munca al salariatului. Numai daca apare in contract este obligatorie operearea lui in Revisal, altfel va figura doar pe statul de plata. Faptul ca pozitia pentru care i s-ar acorda spor este ocupata temporar de salariat nu face ca sporul sa fie unul ocazional. Insa daca va doriti ca salariatul sa ocupe pozitia doar temporar ii puteti incheie un contract separat pentru aceasta, cu fisa postului si salariul de baza aferente.

Nu aveti voie, legal, sa modificati functia unilateral, decat in doua situatii:
- sanctiune disciplinara
- protejarea sanatatii salariatului, pe baza unei decizii medicale

Ambele masuri sunt insa temporare si se dispun in baza unor proceduri si documente specifice. Insa in cazul expus de dvs modificarea se va face prin act aditional asa cum prevede art. 17(5) cororborat cu art. 41 din Codul muncii republicat. Modificarea functiei de incadrare se opereaza in Revisal in 19 zile lucratoare de la data aparitiei modificarii.


Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024