ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Studiu de caz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Va retin atentia cu urmatoarele intrebari:
- angajata care se intoarce din concediu de crestere copil inainte de implinirea unui an a copilului si depune documentele necesare pentru obtinerea stimulentului de insertie dupa o perioada de timp renunta la contractul de munca si devine PFA persoana fizica autorizata; aceasta noua calitate afecteaza obtinerea si primirea acestui stimulent de insertie?
- angajata care a nascut in februarie 2012 si opteaza pentru concediu de crestere si ingrujire copil de 1 an, dupa ce perioada trebuie sa revina la munca pentru obtinerea stimulentului de insertie?

Adaugata in: Studii de caz
Alina Mihaela Traistaru
 User  Alina Mihaela Traistaru
a intrebat la 03 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Alina Mihaela Traistaru la 03 Mai. 2012
Linkul Directiei de Aistenta Sociala pentru sectorul 6 din Bucuresti este acesta:
http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Alina Mihaela Traistaru la 03 Mai. 2012
Pe site-ul Directiei de Asistenta Sociala regasiti informatii referitoare la acest stimulent si acordarea lui. Nu exista restrictii referitoare la momentul revenirii la locul de munca inainte de 1 an atunci cand doriti sa beneficiati de stimulent. Puteti reveni si cu o zi inaine. Recent am avut un astfel de caz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Alina Mihaela Traistaru la 03 Mai. 2012
Optiunea este bine sa v-o exprimati din timp, ca sa puteti reveni la locul de munca inainte de implinirea varstei de 1 an.

Acea prevedere este cuprinsa in Art. 4^1 alin. 6 ce completeaza HG 52/2011 privind normele de aplicare a OUG 111/2010. Iata cum este ea formulata si la ce se refera:

4. Dupa articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu urmatorul cuprins:
???Art. 4^1. -1 in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. 2 din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
2 in situatia prevazuta la alin. 1, persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
3 in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica
4 Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. 2 din ordonanta de urgenta
5 in situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. 2 la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 si 22 din ordonanta de urgenta
6 Prevederile alin. 1-5 nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Aceste prevederi fac trimitere la art. 11 din Ordonanta prin care unul din parinti, daca sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului pentru crestere copil de amandoi, are obligatia de a efectua 1 luna concediu cretere copil din totalul concediului de pana la 2 ani, sau 3 in cazul copilului cu handicap. Altfel aceasta luna se pierde si se scade din indemnizatie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alina Mihaela Traistaru
 User Alina Mihaela Traistaru
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Mai. 2012
Va multumesc pentru raspuns.
Conform reglementarilor HG 57/2012 salariata care opteaza pentru concediu crestere copil pana la 1 an, si solicita acordarea stimulentului de insertie cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 3 ani in situatia copilului cu handicap, beneficiaza de stimulentul de insertie in suma de 500 lei lunar, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
In acest caz cum este intepretat pasajul legislativ? Salariata isi va exprima intentia de revenire la munca cu o zi inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an, dar va solicita acest drept cu 3 luni inainte?


Va multumesc anticipat,

O zi buna!

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2012
Pentru a beneficia de stimulent de insertie trebuie sa fi optat pentru concediu crestere copil pentru 1 an sau 3, in cazul copilului cu handica, si sa reveneiti la locul de munca anterior implinirii acestei varste de catre copilul dumneavoastra. Puteti beneficia in continuare de stimulent si daca deveniti PFA insa va trebui sa faceti in continuare dovada veniturilor profesionale supuse impozitului. Daca nu mai realizati venituri odata cu infiitarea PFA-ului atunci nu mai beneficiati de stimulent.

Art. 12 din HG 52/2011 pentru aprobarea normelor de aplicare a OUG 111/2010 prevede:
1Stimulentul de inser??ie prev??zut la art. 7 alin. 1 din ordonan??a de urgen???? se acord?? lunar persoanelor ??ndrept????ite care au optat pentru acordarea concediului pentru cre??terea copilului ??i a indemniza??iei lunare prev??zute la art. 2 alin. 1 lit. a din ordonan??a de urgen????, dac?? acestea realizeaz?? venituri supuse impozitului, ??nainte de ??mplinirea de c??tre copil a v??rstei de un an.

Art. 2
1 ??ncep??nd cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, ??n ultimul an anterior datei na??terii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activit????i independente, venituri din activit????i agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modific??rile ??i complet??rile ulterioare, denumite ??n continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia op??ional de urm??toarele drepturi:
a concediu pentru cre??terea copilului ??n v??rst?? de p??n?? la un an, respectiv 3 ani ??n cazul copilului cu handicap, precum ??i de o indemniza??ie lunar??.

Angajata care opteaza pentru concediu crestere copil de 1 an trebuie sa revina la locul de munca inainte de implinirea varstei de 1 an de catre copil pentru a beneficia de stimulent. Ea poate reveni si cu 1 zi inainte de implinirea varstei, poate reveni si dupa prima saptamana, imprtant este ca acel copil sa nu implineasca un an inainte de revenirea la locul de munca.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024