ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

impozitarea tichetelor de masa


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sotul meu lucreaza la o firma de paza.in 2015 in luna noiembrie i s-a spus de catre angajator ca tichetele de masa se impoziteaza.si ca acest impozit va fi oprit din salariu.In luna decembrie i s-a cerut certificatul copilului pt a i se da tichete cadou iar acum in ianuarie ia oprit impozit si pe acele tichete cadou impozit.Va rog sa imi spuneti daca e normala aceasta situatie?

Nicoleta Popa
 User  Nicoleta Popa
a intrebat la 18 Ian. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 19 Ian. 2016
Este corect.
Potrivit Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, tichetele de masa reprezinta o alocatie individuala de hrana pe care firmele care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca o pot oferi angajatilor pentru fiecare zi lucrata pe parcursul unei luni calendaristice.
Legea nr. 142/1998 Art. 5.
(2) In conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.
Tichetele de masa sunt asimilate veniturilor salariale, conform legislatiei fiscale in vigoare si sunt supuse impozitului pe venit.
Pana la 31 decembrie 2015, tichetele cadou, indiferent daca au fost acordate in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, chiar daca valoarea nu a depasit 150 RON, au fost tratate ca avantaje in natura si s-au in vedere la stabilirea venitului impozabil. Codul fiscal prevede ca din contravaloarea tichetelor cadou nu se calculeaza si nu se retin contributiile obligatorii de asigurari sociale. Au avut acelasi regim ca si tichetele de masa.
De la 1 ianuarie 2016 tichetele cadou nu vor mai fi considerate venituri salariale si nu vor mai fi impozitate cu 16%.
Conform art 76, alin. 4 lit. a din Noul Cod fiscal, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Alte intrebari despre Tichete

TOP RASPUNSURI 2024