ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Lucru in zile de sambata -tichete masa


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Din nou am o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu informatiile necesare:
am un salariat care a lucrat in luna iunie doua sambete. O sa primeasca tichete de masa pentru aceste doua zile de sambata lucrate sau nu? Si daca da, in baza carui act normativ?
Va multumesc!
Cu stima,
Vesa Cosmina

Adaugata in: Tichete
Cosmina Mezei
 User  Cosmina Mezei
a intrebat la 28 Iun. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 28 Iun. 2013
Luna mai are 21 de zile lucratoare nu 19, iar pentru cele doua sambete in mod obligatoriu va primi alte zile libere drept repaus. Daca ar fi lucrat doar 19 ar fi subnormat, pentru cele 2 zile sunt totusi lucrate. Daca ati avea un salariat care ar lucra doar in weekenduri atunci i-ati refuza acest drept, desi el se afla in unitate si presteaza activitate.

Plus, Norma de aplicare prevede ca nu se considera zi lucratoare sau lucrate perioadele de CO, sarbatoarile legale, CFP pentru probleme personale sau zilele pentru evenimente familialte deosebite. Nu si situatiile in care repausul saptamanal este acordat in alte zile decat sambata si duminica.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Iun. 2013
Da, poate primi tichete de masa pentru ca in schimbul celor 2 zile de sambata lucrate a primit alte doua zile libere ca repaus saptamanal (presupun ca duminica si luni). Salariatul are dreptul la numarul de tichete de masa corespunzatoare zilelor in care s-a aflat in unitate si a prestat activitate, conform legii. Actul normativ care precizeaza acest lucru este HG 142/1998 actualizata:

ART. 6
(1) Salariatul poate utiliza, lunar, un număr de tichete de masa cel mult egal cu numărul de zile ?n care este prezent la lucru ?n unitate.

Munca in weekend nu se compenseaza ca munca sumplimentara, cele doua au regimuri diferite. Numai in cazul in care se suspenda repausul din motivele permise de lege sau cand se acorad cumulat, se vor compensa cu un spor de minim 75% caracteristic orelor suplimentare. In rest, munca in weekend este obligatoriu compensata cu un spor la salariul de baza corespunzator si se acorda alte 2 zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal. Acordarea lui este obligatorie si nu optionala. Atentie la prevederile legii in privinta repausului, sa nu aveti probleme la un control ITM.

Exatras din Codul muncii republicat, Sectiunea 2 - Repausul saptamanal

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 123
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Iun. 2013
Primeste tichete de masa pentru cel mult 19 zile lucratoare din luna iunie.Daca cele doua sambete sunt lucrate peste timpul normal de munca nu beneficiaza de tichete de masa.Recompensarea timpului lucrat se face in regim de ore suplimentare daca salariatul a fost chemat la munca cu acordul lui.

Alte intrebari despre Tichete

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu Gratiela Petrescu George Andreescu G Stancu adriana iancu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024