ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


as dori o indrumare in legatura cu orele suplimentare lucrate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua lucru la o institutie bugetara teatru si am incheiat stagiunea 2015 2016 cu un numar de 600 ore suplimentare si acum la inceputul sagiuni 2016 2017 ni se aduce la cunostinta ca incepem stagiunea de la 0 ore cea ce reiese ca orele lucrate in numar de 600 ore nu mai conteaza intrebare ce ar trebui sa fac pentru a putea recupera acele ore care leam lucrat cu stima


Elemer Bacsik
 User  Elemer Bacsik
a intrebat la 31 Aug. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 04 Sep. 2016
Conform Codului muncii durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana inclusiv orele suplimentare.prin exceptie, durata maxima legala a timpului de munca poate fi prelungita cu conditia ca media orelor de munca pe o perioada de 4 luni sa nu depaseasca 48 de ore saptamanal.
Art. 112 prevede o durata normala a timpului de lucru de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Prin urmare, pentru ca munca prestata de salariat sa reprezinte munca suplimentara trebuiesc indeplinite doua conditii in mod cumulativ: munca sa fie prestata si prestarea muncii sa fie efectuata in afara duratei normale a timpului de lucru.
Codul muncii
Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
Potrivit art 122 din codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Daca dumneavoastra considerati ca angajatorul va incalca drepturile prevazute de lege puteti face sesizare la Inspectia muncii.
Legea 108 / 1999 este cadrul legal de functionare a Inspectoratelor teritoriale a muncii. Acestea sunt organisme in a caror atributii intra controlarea angajatorului, in privinta respecatrii legislatiei muncii.
Inspectorii sunt obligati de lege sa respecte confidentialitatea oricarei reclamatii care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniu si, de asemenea, sunt obligati sa nu dezvaluie faptul ca inspectia a fost efectuata ca urmare a unei reclamatii.

Alte intrebari despre Timp de munca