ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce inseamna ,,repaus saptamanal" ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


?Žn conformitate cu prevederile Organiza??iei Interna??ionale de Standardizare ISO ISO8601:2000,obligatoriu toate sÄ?ptÄ?m??nile ??ncep cu ziua de luni,ora 00 ??i se terminÄ? duminica,ora 24

Cum poate fi acordat repausul saptamanal,in doua zile consecutive,conform art.137 CM?

Exemplu: Saptamana 17-23 octombrie repaus luni,marti,17-18 octombrie
Saptamana 24-30 octombrie repaus sambata duminica,29-30 octombrie
Este corect acordat repausul saptamanal; chiar daca sunt lucrate zece zile consecutiv,dar in doua saptamani diferite?
Pot inspectorii ITM,sa considere o saptamana orice perioada de sapte zile,fara sa tina seama de standarele ISO?
Se intampla frecvent,pentru ei o saptamana poate incepe in orice zi,nu e nici o problema

Adaugata in: Timp de munca
Dumitru Udrea
 User  Dumitru Udrea
a intrebat la 23 Oct. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Oct. 2011
Conform Codului Muncii republicat, repausul saptamanal inseamna doua zile libere consecutive acordate salariatului. Aceste zile sunt de regula sambata si duminica, insa in situatia in care acordarea acestor zile libere poate prejudicia interesul public se pot acorda si alte doua zile consecutive drept repaus saptamanal. Aceste zile insa se stabilesc anterior prin CCM sau regulamentul intern. In situatuatia in care salariatul lucreaza zilele de week-end, i se acorda un spor salarial al carui cuantum se stabileste prin CCM sau contractul individual de munca, in functie de situatie.

Exista situatii in care repausul saptamanal poate fi acordata cumulat dupa o perioada de lucru de 14 zile consecutive, insa acest lucru se face cu anuntarea prealabila a ITM.

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Art. 138
1 In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
2 Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. 1 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Exista situatii reglementate prin ordonante sau hotarari guvernamentale, cum ar fi sistemul alimentatiei publice sau transportul urban, in care zilele libere nu pot fi sambata si duminca. De luni pana duminica. ITM considera saptamana ca fiind impartita astfel: luni - vineri zile lucratoare, iar sambata si duminica zilele de repaus saptamanal, cu exceptia situatiilor regelementate de legi speciale, in care acest repaus nu poate fi acordata sambata si duminica.

ISO 8601 are ca scop oferirea unei metode cat mai clare si foarte bine definite de reprezentare a datelor si a orelor, astfel incat sa acestea din urma sa nu fie interpretate gresit prin reprezentari numerice, in special in situatia in care datele sunt transferate de la o tara la alta cu diverse conventii de scriere a datei si timpului. El functioneaza cu roul de ghidare insa nu poate prevala in fata legii.

Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu Radu Anton Viviana Serni George Andreescu Marius Ion G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024