ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce obligatiei au angajatii sa recupereze timpul cand au fost in somaj tehnic


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Firma la care lucrez, ocazional ne trimite scurte perioade de timp in somaj tehnic.
Ulterior, cand au mai multe comenzi, ne obliga sa recuperam orele pe care ni le-au platit cu 75%, muncind peste programul normal de lucru sau in zilele saptamanale libere (sambata si duminica) sub amenintarea unor masuri disciplinare in caz de refuz.
Ni s-a spus ca au dreptul ca sa ceara recuperarea orelor de somaj tehnic in termen de 90 de zile de la data in care ne-au trimis acasa.
Interesant este ca pe perioada de somaj tehnic suntem la dispozitia firmei in conformitate cu Codul Muncii. Suntem la dispozitia firmei si dupa aceea? Ne pot solicita oricand si oricat sa recuperam acel timp de lucru platit cu 75% din drepturile salariale de baza? Ce masuri disciplinare legale se pot lua in caz ca refuzam sa stam la dispozitia firmei cand doreste conducerea acesteia?

Vasile Vaman
 User  Vasile Vaman
a intrebat la 26 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului vasile vaman la 28 Iun. 2015
Textul care reglementeaza somajul tehnic este art 53 din Codul muncii.
Art. 53. (intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului)
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Pentru a beneficia de de indemnizatia de 75%este necesar ca incetarea lucrului sa nu se fi produs din vina salariatilor, iar sintagma "salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului" se stabileste prin negociere, existand doua posibiliati:fie salariatii sa fie prezenti in incinta unitatii, conform programului de lucru, fie sa ramana la domiciliu de unde sa sa poata fi convocati de angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasile Vaman
 User Vasile Vaman
a raspuns userului adriana iancu la 27 Iun. 2015
Chiar astazi ne-au chemat duminica seara la lucru in schimb de noapte, amenintandu-ne ca ne vor ponta nemotivat daca nu ne prezentam la lucru. Concedierile la noi se fac la fel de "legal" ca aceste programari la lucru, desi avem un sindicat.
Imi puteti spune ce text de lege as putea folosi pentru a demonstra ca ceea ce fac ei este ilegal?
Suspectez ca aceste lucruri sunt doar folosite de maistrii romani pentru a scapa de presiunea directorilor germani de a respecta planul de livrare catre beneficiar fara sa plateasca ore suplimentare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 26 Iun. 2015
Zilele de somaj tehnic nu se recupereaza, nu este legal.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024