ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Compensare pt ore lucrate Sambata.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Va adresez si eu o intrebare legata de modul de compensare a orelor lucrate in week-end. Sotia mea lucreaza intr-o institutie bugetara cu program de lucru L-V de 8 ore, insa pe anumite perioade scurte din an merge la munca si Sambata pentru aproximativ 7 ore (9-16). Luna trecuta (Octombrie) a avut 3 Sambete lucrate, pentru care si-a luat zilele urmatoare de Luni libere. Din cate stiam, si am si citit in Codul Muncii 2013, orele lucrate in week-end se platesc suplimentar cu minim 75% sau se acorda dublul orelor lucrate. As dori sa stiu daca este asa sau nu. Cei de la Resurse Umane din cadrul Institutiei lor I-au comunicat faptul ca are dreptul la doar o zi libera dupa fiecare Sambata lucrata, nu la 2, deoarece nu a lucrat minimum 14 zile calendaristie consecutive. Aici sunt de parere ca ei fac o confuzie la Art 137 alin 4 care spune :
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
In acest articol parerea mea este ca legiuitorul isi ia masuri de siguranta ca angajatorul sa nu faca abuzul de a lasa angajatul sa lucreze mai mult de 14 zile calendaristice fara a I se acorda repaus (in acest caz banuiesc 4 zile consecutive).

Dar poate ca gresesc eu si au ei dreptate, de aceea am zis sa apelez la un expert care sa elucideze "misterul".

Va multumesc frumos, anticipat.


Adaugata in: Timp de munca
Silviu Badulescu
 User  Silviu Badulescu
a intrebat la 02 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

17 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Nov. 2013
Doamna Popa I. Cu regret va spun ca nu stapaniti aceasta problema privind regimul orelor suplimentare,In societate se practica in mod frecvent acest lucru.Dau ca exemplu doar activitatea din constructii cand salariatii in perioadele active lucreaza in regim suplimentar si in zilele de sambata si duminica urmand ca orelel lucrate peste programul normal de lucru sa le fie date in perioadele inactive,Este un lucru f. simplu si va rog sa incercati sa-l stapaniti.Nu eu dau informatii eronate.
Codul muncii trateaza diferit doua probleme si anume cand potrivit programului de lucru stabilit de angajator salariatii trebuie sa lucreze si in zilele de sambata, duminica , sarbatori legale si atunci liberele se dau in cursul saptamanii sau cum sunt programate acestea pe graficul de prezenta si atunci obligatoriu angajatorii motiveaza suplimentar salariatii pentru aceste zile cu spor de wee-kend si situatia in care programul de lucru este de luni pana vineri inclusiv dar se ivesc activitati care necesita prezenta la lucru sambata sau duminica si angajatorul cere salariatului sa se prezinte la lucru.In conditiile in care acesta isi da acordul efectueaza ore suplimentare si vor fi recompensate corespunzator prevederilor din codul muncii pentru astfel de situatii
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Silviu Badulescu la 11 Nov. 2013
Asta ar insemna ca i s-a compensat ziua de sambata cu ziua de luni libera, cumva au fost inversate cele doua zile. Deci ar fi in regula pontajul si compensarea zilei se weekend. Dar ramaneti la sugestia initiala, daca unitatea nu presupune munca in weekend atunci poate refuza cat timp nu i se cere acordul scris.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Silviu Badulescu
 User Silviu Badulescu
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Nov. 2013
Multumesc. Nu au prevazut lucrul in week-end in CIM si nici nu i-au cerut acordul scris. A lucrat Sambata si Luni nu s-a prezentat la munca soti, insa a fost pontata ca si cand ar fi fost prezenta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Silviu Badulescu la 11 Nov. 2013
Imi dau seama ca nu este unul placut, din pacate este destul de problematica salarizare la stat in acest moment, din lipsa de fonduri. V-as recomanda acelasi lucru, mai ales daca nu este vorba de situatii de forta majora sau accidente, cand nu i s-ar cere acordul. Si mai ales daca nu apare in RI sau CCM ca programul unitii (sau chiar al ei, prin mentiune in CIM) ar cuprinde si zilele de weekend.

Inca un detaliu care sper sa va ajute, si anume acordul sa i se ceara in scris. Nu stiu daca s-a intamplat asa sau nu, daca nu a semnat nimic in aceasta directie, posibil ca institutia sa profite de acest aspect si sa nege existenta muncii in acea zi, daca au "omis" si pontarea ei asa cum ar fi corect. Un control din partea ITM nu ar strica, mai ales daca nu este un caz izolat.

Cu multa placere si s-auzim numai de bine!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Silviu Badulescu
 User Silviu Badulescu
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Nov. 2013
Va multumesc pentru lamuriri, desi nu ma avantajeaza acest raspuns :). Pe viitor o sa-i recomand sa nu mai accepte sa lucreze Sambata daca nu au prins asa ceva in contractul ei de munca, decat daca isi dau acordul sa ii dea 2 zile libere pentru fiecare Sambata lucrata.
Va multumesc frumos inca odata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Nov. 2013
Tot pentru doamna Ganea:

Art. 38 - C.M republicat
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Repausul saptamanal este un drept recunoscut prin lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Silviu Badulescu la 11 Nov. 2013
In concluzie, dl Silviu, sotia dvs are dreptul la o zi libera acordata ca modalitate de compensare a zilei de weekend lucrate, asa cum prevede legea.

Eu i-am raspuns doamnei Ganea, in interventia mea, pentru ca nu este chiar corect ceea ce spune dumneai. Cat timp sotia dvs lucreaza 6 zile pe saptamana, se incalca legea, indiferent de tipul de compesare acordat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Nov. 2013
Nu inteleg de ce tot oferiti informatii contrare legii, considerand ca le acordati in mod corect. Sotia domnului este incadrata in unitate bugetara, ca atare:

OUG 84/13.12.2012
Art. 2. - Prevederile art. 7 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2012, aprobata cu modificari prin Legea nr. 182/2012, si ale art. 1 alin. (4) si (5), art. 2, 3, art. 4 alin. (1) si (2), art. 6, 7, 9, 11, art. 12 alin. (2) si art. 13 ale art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar, precum si pentru instituirea altor masuri financiare in domeniul bugetar, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 283/2011, se aplica in mod corespunzator si in anul 2013.

Art. 7 - Legea 283/2011
(1) In anul 2012, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.
(2) In anul 2012, autoritatile si institutiile publice, indiferent de modul de finantare, nu vor acorda premii si prime de vacanta.

Timpul suplimentare si cel de weekend lucrat nu se compenseaza cu spor la aceasta ora, in sistemul bugetar, ci numai cu timp liber corespunzator, asa prevede legea. Ceea ce inseamna ca doamna va beneficia de repaus saptamanal de doua zile consecutive din saptamana, fara a primi spor. Va primi o alta zi libera in schimbul celei lucrate in weekend.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Nov. 2013
Doamna Ganea G. , sincer nu imi doresc sa ajung la o disputa cu dvs pe club, incercam in afara lui daca doriti.

Salariatul nu poate face ce vrea el cu drepturile care ii sunt recunoscute prin lege, chiar in Codul muncii regasiti acest lucru. Orice incercare in aceasta directie este lovita de nulitate absoluta, incercati sa nu mai dezinformati utilizatorii sustinand ca aveti dreptate, din pacate nu aveti. Legea prevede cat se poate de clar ca un salariat lucreaza 5 zile nu 6. Vorbiti cu jurisiti alti specialisti, daca doriti, dar evitati sa incercati a ma convinge sa aplicam legea contrar continutului ei.

Daca persoana a lucrat deja 5 zile, nu are ce sa caute sa o lucreze si pe a 6-a, este ilegal acest lucru. Strict despre asta vorbim. Dvs puteti lucra ce program doriti, dar nu incercati sa sugerati abuzuri ca nu ar fi corect.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Silviu Badulescu la 07 Nov. 2013
Vin cu o completare.Din interpretarea codului muncii ar rezulta o abordare discretionara privind aceste ore suplimentare in sensul ca daca intra la plata se acorda acel spor minim de 75% iar daca se dau ca ore libere platite in urmatoarele 60 de zile in codul muncii nu este o prevedere de recompensare suplimentara a acestora.

Daca ar fi sa respectam un princip[iu de recompensare suplimentara a orelor lucrate peste programul normal de lucru ar trebui ca pentru o ora lucrata in acest regim sa se acorde 60*75%=45 minute in plus.
Insa este o opinie personala.Poate un jurist sa interpreteze mai atent aceste prevederi si sa dea o interpretare in spiritul legii
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Nov. 2013
Doamna Popa I timpul liber al salariatului chiar daca este de repaus saptamanal il gestioneaza salariatul si el hotaraste daca accepta sau nu sa efectueze ore suplimentare pe parcursul acestuia.Nu limitati posibilitatea efectuarii orelor suplimentare pentru ca nu aveti nicio sustinere legala, niciunde nu interzice salariatului ca pe perioada repausului saptamanal nu poatre sa efectueze ore suplimentare cu acordul sau.

Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Orele suplimentare se pot efectua pe saptamana care este de luni pana duminica inclusiv.
Orele suplimentare se evidentiaza separat in afara programului normal de lucru.
Orele suplimentare efectuate nu se trec in pontaj in ziua in care s-au efectuat intra doar la recompensare cu spor sau recuperare.De mai multe ori v-am aratat ca pentru plata orele suplimentarte sunt evidentiate intr-o coloana special destinata acestor, nicidecum cand au fost prestate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Silviu Badulescu
 User Silviu Badulescu
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Nov. 2013
Pana la urma nu mai inteleg nimic. In situatia data, sotia mea are dreptul doua zile sau o singura zi libera dupa fiecare Sambata lucrata ? In data de 4 Nov mi-ati facut niste precizari legate de sporul de 75 %. In aceeasi zi v-am raspuns la post-ul dumneavoastra si v-am spus ca nu ma intereseaza sa ii fie compensate munca in bani deoarece aveam cunostinta ca este sistata aceasta forma de compensare la bugetari, ma intereseaza doar daca are dreptul sau nu la 2 zile sau la o singura zi libera dupa o Sambata lucrata. Dumneavoastra nu ati mai spus nimic si a intervenit doamna Georgeta Ganea care a spus ca avand in vedere ca Sambata a fost lucrata cu acordul sotiei se considera ca ore suplimentare si se compenseaza cu o singura zi libera. Acum ati reintervenit dumneavoastra si spuneti ca de fapt este cum am banuit eu de prima data insa dumnevoastra nu mi-ati rspuns, ci v-ati legat doar de cei 75%.
Pana la urma care este versiunea corecta. La ce are si la ce nu are dreptul in situatia de fata ? Sa insiste si sa isi ceara drepturile si pentru 3 Sambete lucrate sa mai ceara inca 3 zile libere (I s-au acordat deja 3 zile de Luni libere, dupa fiecare Sambata lucrata), sau sa taca ca pestele si sa o lase asa pentru ca nu are dreptate ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 07 Nov. 2013
In sistemul bugetar orele lucrate in weekend se compenseaza doar cu timp liber in prezent, la fel si cele suplimentare, din lipsa de fonduri.

Munca in weekend nu se ponteaza ca munca suplimentara, ci ca munca in weekend. Tocmai pentru ca este obligatorie acordarea altor doua zile libere consecutive din saptamana drept repaus saptamanal, altfel nu se respecta legea in acest sens. A lucra in ziua de sambata, dupa ce in prealabil salariatul a lucrat si in zilele L-V inclusiv incalca legea referitoare la timpul de lucru si repausul saptamaml acordat salariatului. Nu mai amestecati cele doua notiuni ca nu este bine.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Silviu Badulescu
 User Silviu Badulescu
a raspuns userului Georgeta Ganea la 04 Nov. 2013
Va multumesc frumos pentru lamurire.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Silviu Badulescu la 04 Nov. 2013
Sotia dvs. se putea prezenta la lucru si sambata numai la solicitarea angajatorului si dumneaei si-a dat acordul, deci intra la ore suplimentare

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Modul de recompensare a orelor lucrate in afara programului normal de lucru se recompenseaza in mod diferit de la un angajator la altul in functie de prevederile din contractul colectiv de munca.

In conditiile codului muncii este ora lucrata la ora recompensata.

Dat fiind faptul ca orele suplimentare sunt lucrate pe timpul repausului saptamanal multi angajatori accepta recompensarea dubla in sensul ca pentru o ora lucrata se acorda 2 ore de recompensare.

In concluzie, acest timp se recompenseaza asa cum este prevazut in CCM, caz in care exista, altfel la nivelul minim prevazut in codul muncii
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Silviu Badulescu
 User Silviu Badulescu
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Nov. 2013
Buna ziua,
Va multumesc mult pentru raspunsul acordat, dar cred ca nu m-am facut inteles cum trebuie. Pe mine nu ma intereseaza cei 75% sau mai putin (am amintit de acel procent pt ca asta am gasit in CM 2013). Pe mine ma intereseaza exact legat de aceasta speta, ore lucrate in week-end (sambata, 7-8 ore), la cate zile libere are dreptul pentru fiecare Sambata lucrata. Stiam ca pentru bugetari sunt sistate sporuri sau plata orelor suplimentare. Ma intereseaza daca are dreptul la 2 zile libere sau la una singura si cei de la Resurse Umane au avut dreptate. Ei au contracte de munca individuale si in contractul ei nu este prevazut sa lucreze Sambata sau cum se recompenseaza orele lucrate in week-end. Am mai amintit si faptul ca cei de la Resurse Umane s-au legat de art. 137, alin 4 si ca din acel motiv nu ii pot da 2 zile libere, ci doar 1 singura, pt faptul ca nu a lucrat 14 zile consecutive. Cum spuneam ori nu am inteles eu bine, ori ei nu au inteles despre ce este vorba in aliniatul respectiv. Din cate am inteles eu, acolo se stipuleaza faptul ca nu ai voie sa lucrezi mai mult de 14 zile calendaristice consecutive fara sa iti iei repaus.
Deci inca odata, ma intereseaza daca are dreptul la 2 sau 1 zi libera dupa 7-8 ore lucrate Sambata.

Va multumesc frumos.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Nov. 2013
In Codul muncii republicat nu exista stipulat un spor minim de 75% pentur munca in weekend, valoarea lui se stabileste la nivel de unitate prin CCM sau RI, sau in CCM la nivel de ramura, uneori si prin lege speciala.

La nivelul unitatilor bugetare multe sporuri sunt inca sistate, fiind in continuare compensate aceste zile doar cu timp liber, nu si cu spor. Ar trebui clarificat acest lucru mai intai la nivelul unitatii. Iar daca in continuare nu este multuimita de cum se intampla lucrurile la nivelul institutiei si considera ca i se incalca drepturile poate depune o sesizare la ITM.

Art. 137 Codul muncii republicat.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024