ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cum se ponteaza si se platesc orele lucrate sambata?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Conform codului muncii orele suplimentare se compenseaza prin ore libere platite.
In acest sens va rugam sa ne transmiteti solutia legala pentru plata si pontaj in cazul in care avem salariati care, ocazional, lucreaza sambata? Mentionam ca salariatii nu doresc compensarea prin ore libere platite, ci plata dubla a orelor lucrate sambata.
Va multumesc.

Mihaela Ilioiu
 User  Mihaela Ilioiu
a intrebat la 15 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Ian. 2014
Repausul saptamanal este timp liber legal pentru salariat si daca acesta vrea sa lucreze la solicitarea angajatorului poate, nu-l retine nimeni.Dvs. dati intrepretari pe langa ce se intampla in spatiul social, economic si chiar legislativ.V-am mai rugat sa precizati unde in lege este interzis ca orele suplimentare sa nu se efectueze de luni pana duminica inclusiv.
Nu limitati posibilitatea efectuarii orelor suplimentare ca nu aveti niciun suport legal.Va rog doar sa intelegeti fenomenul
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Ian. 2014
Nu este legal acest lucru, chiar daca nu intra in program regulat, va rog nu mai insistati pe aceasta informatie gresita. Odata ce salariatul lucreaza in zile de sambata sau duminica, aceste zile nu mai constituie repaus saptamanal, ceea ce inseamna ca angajatorul intra sub incidenta prevederilor redate. Angajatorul este obligat sa respecte drepturile legale ale salariatului iar acesta din urma nu poate renunta la cele ce ii sunt recunoscute prin lege, astfel de actiuni fiind lovite de nulitate. Incercati sa nu mai sustineti aceasta informatie eronata pentru ca au fost angajatori care au primit amenzi in urma ei. Depasesirea normei lunare de lucru este un aspect, munca in timpul zilelor de weekend este un altul. Plus, asa cum am spus deja, conform legii in Romania numarul zilelor pe care un angajat le poate lucra in decursul unei saptamani este de 5, cu 2 zile consecutive repaus, adica 48 de zile consecutive nelucrate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Ian. 2014
Se specifica in enunt ca aceste ore lucrate sambata nu intra intr-un program regulat ,se lucreaza doar ocazional si sigur la o solicitare a angajatorului.Deci sunt ore lucrate in regim suplimentar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Ian. 2014
Munca in zilele de sambata are un regim special, este munca in zilele de weekend, de repaus saptamanal, si se compenseaza cu spor de weekend stabilit la nivelul unitatii prin CCM sau CIM. Pe langa acest spor salariatii in cauza vor beneficia de alte doua zile libere consecutive din saptamana respectiva drept repaus saptamanal asa cum prevede Codul muncii republicat. Iar daca la finalul lunii numarul de ore lucratoare din luna sunt depasite, acele ore se vor ponta ca munca suplimentara si compensa cu spor de minim 75% la salariul de baza, sau cu liber platit daca nu se poate acorda spor. Munca suplimentara insa se efectueaza numai cu acordul prealabil, in scris, al salariatului cu exceptia situatiilor de forta majora sau accidente.

Un angajat in Romania nu poate lucra 6 zile pe saptamana, i se incalca dreptul legal la repausul saptamanal, iar incercarea salariatului de a renunta la drepturile ce ii sunt recunoscute prin lege este lovita de nulitate absoluta, conform legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Ian. 2014
Art. 123 DIN CODUL MUNCII REPUBLICAT
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In foaia colectiva de prezenta in dreata veti gasi o coloana destinata olrelor suplimentare.Pentru pklata orelor le evidentiasti in acea coloana Potrivit codului muncii sporul minim este de 75% dar poate fi mai mare daca angajatorul s-a pus de acord cu reprezentantii salariatilor la negocierea CCM.

Alte intrebari despre Timp de munca