ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se procedeaza corect la compensarea orelor suplimentare cu ore libere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Lucrez la o firma de 6 luni de zile, 8 ore/zi, 2 schimburi cu contract pe perioada determinata care se prelungeste tot la 3 luni de zile.
Firma are sectorul de activitate in domeniul productiei de subansamble auto iar din cauza multitudinii de fornizori, sunt unii care nu isi onoreaza la timp comenzile, si uneori intram in goluri de productie iar conducerea firmei ne obliga sa stam acasa. Luna aceasta cand mi-am primit fluturasul de salariu de pe luna Octombrie, am constatat ca apareau 3 zile de concediu de odihna si 2 zile de somaj tehnic cu 75%. Luna aceasta, situatia a revenit la normal cu fornizorii, ba chiar facem si ore suplimentare 12 ore de zi pe schimbul 1 si 12 ore de noapte pe schimbul 2 dar si sambata cate 8 ore. Tot luna aceasta, conducerea firmei ne instiinteaza ca plata pentru orele suplimentare se va face peste 60 de zile IN CAZ CA NU MAI AVEM GOLURI DE LUCRU.
Va intreb cat este de legal ca mi-au luat zile de concediu fara acordul meu, cat este de legal ca se folosesc de orele suplimentare si se vor compensa cu momentul in care vom avea un nou gol de lucru?
Ma revolta foarte tare si faptul ca nu mai am zile de concediu disponibile pentru Sarbatorile Craciunului si vor fi obligati sa imi taie iar din orele suplimentare.
Va multumesc pentru amabilitate!


Adrian Adi
 User  Adrian Adi
a intrebat la 26 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Nov. 2013
Nu este deloc legala pontarea dvs in zile de concediu de odihna, cat timp nu ati inaintat niciun fel de cerere pentru acordarea lor.

Referitor la compensarea orelor suplimentare, este se pot compensa cu timp liber corespunzator in urmatoarele 60 de zile, platite. Fie se plateste un spor de minim 75% la salariul de baza corespunzator, daca nu se pot compensa cu timp liber acest ore. Exista si o a treia posibilitate, si anume efectuarea in avans a orelor suplimentare, in contul perioadelor cu activitate redusa, cand se vor acorda liberele pentru aceste ore.

Este necesa insa acordul dvs anterior efectuarii orelor suplimentare, asa cum prevede Codul muncii Exceptie fac numai situatiile de forta majora, accidente sau prevenire accidente.

Incercati o sesizare la ITM pentru ca angajatorul dvs incalca legea, conform celor relatate, recurgand la unele masuri abuzive.

Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu Marius Ion Gratiela Petrescu alexei delimart Radu Anton Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024