ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

e legal sa muncesti 240 ore pe luna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


1. Lucrez ca dispecer la o firma de paza. Programul este 12/24, ceea ce inseamna 240 ore lunar, 60 ore pe saptamana. E legal? Contractul de munca specifica 8h pe zi /40 ore pe saptamna; Diferenta intre 240 cat muncesc efectiv si 160 cat este legal sunt considerate ore suplimentare? Orele suplimentare se platesc cu un anumit spor, nu? Eu efectiv castig 240 ore x 4 lei .

2. Lucrand in ture se intampla sa muncesc sambata sau duminica (noapte sau zi). Ce drepturi am in acest caz? Spor la salariu ? Dreptul la zi libera?

Adaugata in: Timp de munca
Vasile Gheorghe
 User  Vasile Gheorghe
a intrebat la 08 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului FLOAREA GLIGA la 15 Aug. 2012
Cele doua tipuri de zile se compenseaza diferit in cazul in care lucrati in decursul lor.

Zilele de repaus saptamana lucrate (sambata si duminica) se compenseaza cu un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin cel individual, iar angajatorul va acorda alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal. Acordarea lui este obligatorie, nu optionala.

Art. 137 - Codul muncii republicat
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Sarbatorile legale lucrate se vor compensa fie cu timp liber corespunzator, acordat in urmatoarele 30 de zile, fie cu un spor de minim 100% la salariul de baza corespunzator perioadei lucrate.

Art. 140 - Codul muncii republicat
Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 143
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Floarea Gliga
 User Floarea Gliga
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Aug. 2012
Eu lucrez de dimineata 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Daca lucrez sambata sau duminica si in sarbatorile legale, cum trebuie sa fiu recompensata? Stiu ca zilele de duminica si sarbatorile legale sunt reglementate diferit. Ce nu am inteles eu: in zilele de duminica si in sarbatori legale ar trebui sa fiu platita cu un spor de minim 75 % si sa mi se acorde si timp liber in compensare?
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Tudorita Stan la 10 Aug. 2012
Fiti un pic mai explicita, care este de fapt situatia?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Tudorita Stan
 User Tudorita Stan
a raspuns la intrebare la 10 Aug. 2012
Nu m-ati inteles. Din contra doamna in cauza beneficiaza si de pensie de handicap si lucreaza, in ghilimele zis, este platita si 8 ore pe zi intr-o intreprindere de stat. Eu am vrut sa scot in evidenta ca ori renunta la pensia de handicap care este pe nedrept data pentru ca doamna este foarte apta de munca ori cu acea pensie de handicap sa fie platita numai opt ore.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Aug. 2012
Distribuirea inegala a programului de lucru se poate face numai daca acest lucru este stipulat expres in contractul de munca, altfel nu.

Art. 116
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Aug. 2012
Programul de lucru 12/24 nu inseamna 240 de ore, nu este in regula. Maximul lunar ajunge undeva la 170, in medie, in functie de numarul de zile lucratoare, iar ce depaseste sunt ore suplimentare care vor fi compensate conform legii, si in functie de caz. Banuiala mea este ca dvs nu aveti repausul saptamanal de 2 zile consecutive, iar acest lucru duce la acel numar mare de ore pe luna.

Daca insa in contract scrie 8 ore/zi, 4 ore pe saptamana nu este in regula sa lucrati 12/24. Cel mult ar trebui sa fie preciza in contract ca programul de lucru este distribuit inegal.

Orele suplimentare sunt cele lucrate peste maximul admis in cursul saptamanii,in zilele lucratoare, iar acestea fie se platesc cu spor minim de 75% la salariul de baza corespunzator perioadei lucrate, fie se compenseaza cu timp liber corespunzator acordat in urmatoarele 60 de zile. Insa munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia situatiilor de forta majora sau prevenire accidente.

Daca lucrati in zile de week-end, acestea se vor compensa cu un spor stabilit prin contractul colectiv de munca sau cel individual, iar angajatorul are obligatia de a va acorda alte doua zile libere drept repausa saptamanal. Repausul poate fi si in zilele de luni si marti, sau duminica si luni, insa acordarea lui este obligatorie in fiecare saptamana. Va redau mai jos ce prevede codul muncii referitor la aceste doua elemente, orele suplimentare si repausul saptamanal.

Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.


Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024