ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Lucrul in 4 schimburi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Lucrez la o companie in cadrul departamentului productie cu mediul toxic si manipulare a substantelor deosebit de periculoase si inflamabile. Pana acum lucram 3 schimburi, sambata si duminca repaus, program 8 ore cu orice ora suplimentara platita dublu. De acum s-a trecut la un program de 4 schimburi si anume :

-Schimb 1: lucreaza de luni pana duminica -7 zile, intre care de luni - vineri program de 8 ore(6-14), sambata - duminica program de 12 ore(6-18), urmat 2 zile liber(luni-marti)

-Schimb 3: (program de noapte): lucreaza de miercuri pana marti - 7 zile, miercuri-joi-vineri-luni-marti program 8 ore(22-6), sambata si duminica 12 ore(18-6), urmat de 5 zile liber

-Schimb 2: lucreaza de luni pana vineri program de 8 ore(14-22), urmat de 2 zile liber

Intr-o luna cu 31 de zile calendaristice se strange un total de 192 de ore lucratoare fata de 184 de ore lucrate la un program normal si in continuare orele suplimentare paltite dublu si anume cele 4 pe zi la programul de weekend de 12 ore.

Va rog frumos sa ma lamuriti cu acest sistem de lucru inegal in 4 schimburi daca sunt respectate durata timpului de munca si timpului de odihna legal avand in vedere ca durata timpului de munca de 12 ore este URMATA de o perioada de repaus de 24 de ore(codul muncii, articol 115, punct 2) , ceea ce noi nu avem in programul actual de 4 schimburi care NU ni s-a adus cu nici un act aditional la cunoastinta in contractul individual de munca, decat a fost afisat la sediul firmei si daca suntem obligati de vre-o lege sa lucram cele 4 ore suplimentare in weekend.

Va multumesc !

Adaugata in: Timp de munca
Andrei Negru
 User  Andrei Negru
a intrebat la 13 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Andrei Negru la 25 Nov. 2013
Cat timp respectati repausul saptamanal al salariatului de 48 de ore consecutive atunci este legal. De regula acest program est4e de tipul 12/24, 12/48, nu 12/36. Norma de lucru de 12 ore este de regula urmata de un repaus de 24 de ore.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrei Negru
 User Andrei Negru
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Nov. 2013
Va multumesc pentru raspuns sunt lamurit acum ca programul este ilegal si ca nu ni se dau repausurile legale.....dar inainte de a sesiza ITM si pentru a suplini toate nevoile companiei cu un program continu in productie daca am alege varianta programului 12 ore cu 36 liber atunci am lucra legal ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Nov. 2013
Programul nu este legal dintr-un motiv esential: salariatii nu pot lucra 7 ore consecutive fara repaus saptamanal. Exceptie fac doar situatiile aprobate de ITM in care un salariat poate lucra fara repaus maxim 14 zile consecutive, dupa care va avea repausul cumulat, 4 zile consecutive libere.

Sesizati ITM pentru ca se incalca programul de lucru stabilit initial si fara sa vi se vi adus la cunostinta prin modificarea RI sau prin act aditional. Totodata se incalca legislatia muncii. Orele suplimentare se efectueaza numai cu acordul scris prealabil al salariatului, si nu impuse de angajator. Numai in cazurile de forta majora sau de accidente nu este necesar acordul salariatilor pentru efectuarea orelor suplimentare.

Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu Radu Anton G Stancu alexei delimart Marius Ion violeta Georgescu