ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ma poate obliga angajatorul sa lucrez zi de zi?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! De aproximativ 1 an lucrez intr-un bar, doar de o luna jumatate sunt angajata pe perioada nedeterminata. La inceput lucram cu mama mea si programul de lucru: doua zile cate 16 ore pe zi fara pauza de masa si doua zile libere inclusiv sambata si duminica era acest program. Din cauza unor divergente am ramas singura, programul meu este de la 7-10 si de la 16-21, la inceput de luni pana vineri si de vreo 2 saptamani m-a obligat sa deschid si sambata de la 16 la 21. Mentionez ca orarul de lucru a fost facut tot in favoarea angajatorului deoarece nu a acceptat sa lucrez 8 ore/zi de dimineata de la 7 la ora 15, a spus ca lui ii trebuie sa ii fie deschis si dupa masa. Nu stiu daca are vreo relevanta dar fac si naveta aproximativ 4 km, calculat la 4 drumuri pe care le fac zilnic dus-intors 16 km pe zi.
Zilele trecute a venit si mi-a spus ca daca nu o sa deschid si duminica sa imi caut de lucru in alta parte pentru ca lui nu ii convine sa ii fie inchis barul. Intrebarea mea este: are dreptul sa imi desfaca contractul de munca pe motiv ca nu vreau sa deschid duminica? In cazul in care acesta imi cere sa ii perdau cheile din cauza acestui motiv cui ma pot adresa sa imi fac dreptate. Multumesc anticipat!

Adaugata in: Timp de munca
Ver Andrada
 User  Ver Andrada
a intrebat la 05 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ver Andrada
 User Ver Andrada
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Iun. 2012
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012
Din ce relatati dvs. reiese ca lucrati si sambata si duminica, dar si in timpul saptamanii de luni pana vineri, ceea ce nu prea este in regula. Angajatorul este obligat sa va acorde doua zile consecutive drept repaus saptamanal. Cele doua zile sunt de regula sambata si duminica, insa se pot stabili si alte zile drept repaus saptamanal daca activitatea companiei nu poate fi intrerupta. Pentru zilele de week-end lucrate angajatorul ar trebui sa va acorde un spor la salariu al carui cuantum se stabileste prin contractul colectiv sau cel de munca. Nerespectarea acestor prevederi referitoare la acordare repausului saptamanal reprezinta contraventie si se sanctioneaza in consecinta, cu amenda cuprinsa intre 1.5000 si 3.000 de lei.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 260
1 Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.......
i nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Art. 138
1 In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
2 Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. 1 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Faceti o sesizare catre ITM, specificand drepturile care va sunt incalcate. Angajatorul nu va poate concedia pentru ca refuzati sa lucrati 7 zile din 7, nu are temei legal.

Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu Marius Ion Radu Anton alexei delimart adriana iancu Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024