ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Munca in weekend si repaosul sapatamanal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Situatia este urmatoarea: la un bar al carui program de functionare este de la 10-22 in fiecare zi, inclusiv sambata si duminca sunt angajati 2 salariati care lucreaza 12/24. Conform graficului fiecare din ei vor lucra cate o zi in weekend. Ce trebuie sa faca angajatorul in acest caz?

Adaugata in: Timp de munca
Carmen Bogatu
 User  Carmen Bogatu
a intrebat la 23 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului carmen bogatu la 27 Mar. 2012
Cu multa placere. Va inteleg, insa nu aveti cum sa treceti peste acest repaus saptamanal, din punct de vedere legal. In cazul unui control ITM cu siguranta inspectorii vor dispune o amenda pentru nerespectarea acestei prevederi. Ei tin foarte mult la acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Bogatu
 User Carmen Bogatu
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Mar. 2012
Am incercat o simulare a pontajului pe o luna intreaga. Am inteles ca trebuie acordat sporul de weekend, si cel pentru orele suplimentare. Nu stiu cum se poate face acordarea repaosului saptamanal. Intr-o saptamana fiecare din cei 2 salariati lucreaza cate o zi de weekend, celalalta fiind libera. Acordand inca o zi libera se perturbra activitatea barului.
Va multumesc pentru raspunsuri mi-au fost de mare ajutor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului carmen bogatu la 26 Mar. 2012
Puteti sa incercati o angajare in program 12/24, caz in care vor lucra alternativ. Exista situatii exceptionale, conform codului muncii, in care norma legala de lucru - 48 de ore pe saptamana - poate fi depasita insa cu conditia ca pe o perioada de 4 luni media orelor efectuate peste aceasta norma sa nu depaseasca 48. Se poate extinde perioada si pe 6 sau 12 luni, prin contracte colective aplicabile. Insa atentie la elementele de sanatate si securiate in munca, pentru a nu ajunga la situatii de extenuare sau chiar posibile afectiuni datorate unui program prelungit sau prea incarcat.

Va redau si continutul articolului din codul muncii care prevede cele de mai sus.

Art. 114
1 Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
2 Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
3 Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
4 Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. 3 , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
5 La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. 2???4 nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
6 Prevederile alin. 1???4 nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Opinia mea este ca la un program de lucru 10:00 - 22:00 s-ar potrivi cel mai bine un program tip 12/24, cu plata sporului pentru zile de week-end lucrate in functie de grafic.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Mar. 2012
Din situatia prezentata , apreciez ca doar 2 salariati nu pot acoperi activitatea barului fara sa faca si ore suplimentare in cursul lunii. In afara de faptul ca trebuie sa le acordati un spor pentru lucru in zilele de sambata si duminica, spor negociat prin CIM , puteti sa platiti ore suplimentare cu un spor de minim 75%..Atentie ca nu puteti plati mai mult de 8 ore pe saptamana in regim suplimentar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Bogatu
 User Carmen Bogatu
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Mar. 2012
In ceea ce priveste sporul, am inteles, dar cu acordarea repausului este cam complicat atata timp cat sunt numai 2 angajati iar programul barului este in fiecare zi de la 10-22. Cum s-ar putea face graficul de lucru?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Mar. 2012
Angajatorul in acest caz stabileste prin contract colectiv sau contract individual un spor de week-end. Legea nu prevede limitari referitoare la cuantumul lui. El poate fi stabilit procentual sau valoric, in funcite de bigetul fiecarui angajator. De asemenea esl reprezinta un adaos la salariu, nu neaparat un spor calculat din salariul de baza.

Tototdata, pentru perioadele in care angajatii lucreaza in zile de week-end ei vor beneficia de alte doua zile consecutive de repaus saptamanal. Spre exemplu, daca salariatul lucreaza o zi de sambata, repausul sau saptamanal poate fi stabilit pentru zilele de sambata si luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 24 Mar. 2012
Trebuie sa le dati spor de week-end care variaza de la 1% - 100%. La noi la firma se da un spor de 1% si trebuie neaparat sa apara in CIM sau act aditional daca CIM este deja facut. Suma nu este mare , dar e obligatorie

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024