ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


ore in week-end


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua! as dori sa ma lamuriti cu orele lucrate sambata. Angajatii lucreaza in fiecare samabat cate 8h fiind societate de productie fara a se compensa cu libere si nici nu exista 2 zile libere consecutiv. este corect ca pentru acele ore lucrate sambata sa fie platiti doar cu 200% sau mai trebuie si acel spor de weekend adaugat?Multumesc anticipat!

Adaugata in: Timp de munca
Mihaela Marin
 User  Mihaela Marin
a intrebat la 30 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 30 Mai. 2013
Vedeti in ce situatie va aflati.
Daca programul stabilit de angajator si adus sub semnatura salariatilor este sa se lucreze si sambata veti beneficia de spor de WK si doua zile de repaus saptamanal in alte zile de exemplu duminica si luni.
Sporul de WK se acorda in conditiile art de mai jos
din codul muncii republicat
Art 137 2) ?n cazul ?n care repausul ?n zilele de s?mbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptăm?nal poate fi acordat şi ?n alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) ?n situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin Contractul individual de muncă .

Munca suplimentara are alt regim si este ocazionala.Conditiile de prestare a muncii suplimentare si de recompensare le gasiti la articolele de mai jos.

Munca suplimentară
Art. 120
(1) Munca prestată ?n afara duratei normale a timpului de muncă săptăm?nal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori ?nlăturării consecinţelor unui accident.
Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori ?nlăturării consecinţelor unui accident.
Art. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite ?n următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) ?n aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) ?n perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate ?n următoarele 12 luni.
Art. 123
(1) ?n cazul ?n care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă ?n termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) ?n luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat ?n condiţiile prevăzute la alin. (1) , se stabileşte prin negociere, ?n cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Mai. 2013
Inteleg ca li se acorda deja spor pentru zilele de sambata lucrate, acesta este sporul de weekend nu altul. El se stabilieste de catre angajator pentru ca legea nu prevede un cuantum minim sau maxim.

Insa nu este legal ca angajatii sa fie privati de dreptul lor legal de a beneficia de repaus sapatamanal de 2 zile consecutive. Nu se procedeaza legal la nivelul unitatii in cauza iar ITM va aplica sanctiuni. Programul de lucru al salariatului se extinde pe parcursul a 5 zile din saptamana si nu 6, ca in cazul de fata. Respectati legea si acordati repausul ca sa nu aveti probleme. El poate fi stabilit pentru zilele de duminica si luni.

In concluzie, este obligatoriu atat sporul pentru weekend cat si repausul saptamanal de 2 zile consecutive acordat de angajator.

Alte intrebari despre Timp de munca