ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ore muncite in weekend


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va multumesc pentru raspunsuri dna. expert Ioana Popa. Momentan mai am doar o nelamurire:

"Orele lucrate in week-end nu sunt pontate in mod normal ca ore suplimentare. Daca programul unitatii presupune si lucrul in week-end munca suplimentara apare in zilele lucratoare (luni - vineri)".
Imi cer scuze pentru ca insist , dar nu inteleg ceva:

-daca in contractul meu de munca , "timpul de lucru este 8 ore/zi , 40 ore pe saptamana ", atunci orice ora in plus fata de cele 40 este considerata ora suplimentara, nu?

-daca eu respect programul de 8 ore pe zi de luni pana vineri = 40 ore, daca sunt solicitat sa vin sambata sau dumunica la munca nu rezulta implicit ca sunt ore suplimentare ?

Pe scurt, daca mi-am facut norma de 40 ore/saptamana, atunci nu e normal ca orice ora in plus sa fie considerata ora suplimentara indiferent in ce zi a saptamanii muncesc peste 40 de ore?

Adaugata in: Timp de munca
Vasile Gheorghe
 User  Vasile Gheorghe
a intrebat la 09 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Moromete Ilie
 User Moromete Ilie
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Aug. 2012
cam tarzie interventia insa stimata doamna expert ioana popa induce grav in eroare privitor la munca prestata in zilele de repaus saptamanal .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Aug. 2012
Orele lucrate in week-end nu se ponteaza ca ore suplimentare. Saptamana lucratoare este luni-vineri, sambata si duminica sunt zile de repaus saptamanal. Se evidentiza in pontaj cand au fost lucrate pentru ca se verifica daca se acorda sau nu repausul saptamanal. Acesta are un alt regim de plata si acordarea lui este OBLIGATORIE. In plus, codul muncii stabileste foarte clar ca salariatul nu poate renunta la drepturile sale, iar orice incercare in acesta directie va fi lovita de nulitate. Repausul este un drept al salariatului la care niciuna dintre parti nu poate renunta, cu atat mai mult salariatul. Orele suplimentare sunt ceea ce depaseste 40 de ore pe saptamana, in cele 5 zile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 09 Aug. 2012
Art. 114 din codul muncii republicat
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
...
Orele suplimentare se pot efectua in continuarea timpului normal de lucru de luni pana vineri, depasind astfel cele 8 ore normale sau in zilele de sambata sau duminica..
Practic orele suplimentare se pot efectua pe timpul dvs liber dar cu acordul dvs. la solicitarea angajatorului. Orele suplimentare se evidentiaza distinct in pontaj la coloana ore suplimentare, caz in care sunt platite cu spor de cel putin 75%. Nu se evidentiaza in pontaj in zilele cand au fost efectuate. Situatia acestor ore suplimentare rezulta din condica de prezenta, foi de pontaj, cartele electronice, referatul de solicitare pentru ramanerea la ore suplimentare.
Deci cu acordul dumneavoastra puteti sa lucrati suplimentar in timpul dvs liber inclusiv pe perioada repausului saptamanal. Orele lucrate suplimentar se recompenseaza cu spor de cel putin 75% sau cu timp liber platit in urmatoarele 60 zile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Aug. 2012
Daca lucrati de luni pana vineri si sunteti solicitat si in week-end, se considera ca nu vi se respecta repausul saptamanal, ceea ce reprezinta o problema. Pentru munca in week-end nu puteti primi 2 sporuri, ci doar cel de week-end. Dvs intr-un astfel de caz lucrati 6 sau poate chiar 7 zile, ceea ce nu este in regula. Se ponteaza ca munca in week-end si se compenseaza atat cu spor la salariu, cat si cu alte doua zile libere din saptamana drept repaus.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024