ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ore suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua ! lucrez la o firma de confectie si datorita faptului ca salariul este foarte mic (250-450 lei pe luna ) au plecat din personal si ca urmare nu reusim sa facem norma impusa de catre conducere in cele 8 ore datorita faptului ca ne mutam din masina in masina pentru a face fazele de lucru si din aceasta cauza sefu ne obliga sa stam 2-3 ore peste program zi de zi (dar care nu se regaseste in plus la salariu )nu mai vorbesc atunci cand trebuie sa se livreze produsele!!! Cum trebuie sa procedez pentru a recupera ceva din bani sau orele libere ce imi revin ?

Adaugata in: Timp de munca
Adrian Vatra
 User  Adrian Vatra
a intrebat la 31 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Vatra
 User Adrian Vatra
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Iun. 2013
Va multumesc pentru raspuns si sugestii . O sa va tin la curent cum evoluiaza lucrurile .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Iun. 2013
Orele suplimentare trebuie, in primul rand, pontate. Apoi, ele se compenseaza cu timp liber platit, corespunzator celui lucrat suplimentar, sau cu un spor la salariul de baza corespunzator acestor ore, de minim 75% , daca nu este posibila acordarea sporului. Munca suplimentara se efectueaza numai cu acordul scris al salariatului, nu poate fi impusa decat in cazul unei situatii de forta majora, accident sau prevenirea consecintelor unor accidente.

Recuperarea banilor neacordati la timp se poate face numai prin actiune depusa in instanta de judecata, iar in urma unui proces ea va emite o hotarare judecatoreasca pentru plata acestor sume si a unor eventuale daune, daca le solictiati.

Depuneti si o sesizare catre ITM pentru sanctionarea angajatorului, mai ales ca mai aveti o problema acolo: salariatii sunt platiti sub salariul minim pe economie pentru un program de lucru de 8 ore. Salariul minim brut este in prezent de 750 de lei, insemnand un net de 566 de lei pentru norma intreaga. Angajatorul este obligat prin lege sa garanteze in plata salariul minim, ceea ce in cazul de fata inteleg ca nu se intampla. Plus nu se respecta programul de lucru, nu se compenseaza orele suplimentare si nu se ponteaza, poate si alte probleme sunt prezente.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024