ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ore suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Lucrez in administratie publica, sunt ofiter de stare civila, ceea ce implica prezenta mea la oficierea de casatorii in zilele de sambata si duminica, de sarbatori legale, etc. De asemenea, inregistrarea altor fapte de stare civila (decese in special) presupune prezenta mea la serviciu in zilelele libere. In pontajul institutiei nu sunt trecute zilele si orele prestate ca munca suplimentara. Mi se permite recuperarea timpului prin libere, insa din cauza faptului ca sunt singura persoana care efectueaza aceste activitati, nu-mi pot lua liber decat foarte rar. Conducatorul institutiei nu este de acord cu plata orelor suplimentare deoarece spune ca nu vrea sa dea nastere discutiilor.
Va intreb daca as solicita un punct de vedere al Inspectoratului Teritorial de munca si - in cazul in care ar fi favorabil - aceasta m-ar putea ajuta la obtinerea renumeratiei pentru orele prestate?
Va multumesc anticipat.
Cu respect,
Moise Florina

Adaugata in: Timp de munca
Florina Moise
 User  Florina Moise
a intrebat la 10 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 10 Iul. 2013
Daca persoana lucreaza in weekend se va ponta munca de weekend si recompensa ca atare. In cazul de fata se incalca inclusiv dreptul la repaus saptamanal. Este gresita informatia conform caria munca in weekend se ponteaza ca munca suplimentara, petnru ca astfel nu apare nicaieri evidentiata acorarea repausului. Sigur ca ar trebui compensate si orele suplimentare. Din expunerea doamnei insa nu reiese ca se respecta acest drept.

Plus, programul starii civile acopera si zile de weekend, intotdeauna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Iul. 2013
Doamna din ce prezinta nu se incadreaza la acest articol pentru a beneficia de repaus saptamanal in alte zile in cursul saptamanii si plata sporulyi de WK.Programul este de luni pana vineri si retinerea la munca in afara acestui program intra la ore suplimentare.
Art. 137
(1) Repausul săptăm?nal se acordă ?n două zile consecutive, de regulă s?mbăta şi duminica.

(2) ?n cazul ?n care repausul ?n zilele de s?mbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptăm?nal poate fi acordat şi ?n alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) ?n situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin Contractul individual de muncă
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Iul. 2013
Nu mai veniti va rog cu aceasta informatie. Repausul saptamanal nu se compenseaza in regim de ore suplimentare. Din simplul motiv ca pentru zilele de weekend lucrate se acorda in mod obligatoriu alte doua zile libere drept repaus si spor la salariu. Deci se compenseaza altfel.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Iul. 2013
Important este sa fie dispozitie scrisa de angajator privind retinerea la ore suplimentare pe timpul repausului saptamanal.Munca suplimentara se recompenseaza si nu trebuie sa faca obiectul unor discutii necolegiale.
Art. 121 din codul muncii republicat
(1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
(;;;
Art. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite ?n următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) ?n aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) ?n perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate ?n următoarele 12 luni.
Art. 123
(1) ?n cazul ?n care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă ?n termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) ?n luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat ?n condiţiile prevăzute la alin. (1) , se stabileşte prin negociere, ?n cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Iul. 2013
Sub o forma sau alta timpul lucrat suplimentar trebuie compensat. Daca nu vi se acorda libere platite atunci obligatoriu trebuie sa primiti spor. Puteti solicita un control de la ITM, v-ar putea ajuta. Iar daca angajatorul chiar si in urma controlului nu isi respecta obligatiile legale il puteti actiona in instanta.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024