ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ore suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Referitor la ore suplimentare am nevoie de ajotorul dumneavoastra in urmatorul caz:
Daca lucrez intr-o luna astfel:
Intr-o saptamana 2 zile suplimentar peste programul normal de 8 ore cate 2 ore zilnic si sambata 8 ore deci 52 ore in saptamana respectiva;
Mentionez ca sambata si duminica sunt zile libere; a doua saptamana 5 zile cate doua ore pe zi si sambata 8 ore deci 58 ore in sapatamana respectiva. Orele suplimentare se vor compensa cu zile libere in urmatoarele 60 de zile nu vor fi platite suplimentar.
Este corect daca in pontaj apar zilnic 8 ore sambata nepontat si pentru zilele libere sa probez doar cu cartela de pontaj in care se vede clar timpul de lucru si cu tabelul de semnaturi al salariatilor care sunt de acord cu orele suplimentare. Deci conducerea nu doreste plata orelor suplimentare ci acordarea de zile libere. Pentru ziua de sambata se acorda 2 zile libere?

Adaugata in: Timp de munca
Daniela Voicila
 User  Daniela Voicila
a intrebat la 10 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Ian. 2013
Art. 114 din codul muncii republicat
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)?
(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)?
(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Ian. 2013
Numarul maxim de ore suplimentare care poate fi efectuiat pe saptamana este doar de 8 ore.Numai in conditiile de la ert 114 poate fi depasit. Orele suplimentare au un regim special, nu se ponteaza in zilele in care sunt efectuate , se contabilizeaza separat.Pentru plata acestora sunt trecute in pontaj intr-o coloana destinata acestora. pentru ca sporul minim de plata este de cel putin 75%. Recompensarera la dublu pentru zilele de sambata se poate face dumai daca in CCC este o prevederte in acest sens
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Ian. 2013
Munca suplimentara poate fi compensata cu timp liber platit, este perfect legal. Nu este obligatorie compensarea lor cu spor.

Pentru munca in week-end insa lucrurile stau putin diferit. Ar trebui sa primiti un spor la salariul de baza corespunzator, al carui cuantum se stabileste prin contractul coelctiv de munca sau prin cel individual, in functie de caz. Pe langa acest spor ar trebui sa beneficiati de alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal. In cazul in care nu se respecta acest drept, angajatorul risca sanctiuni din partea ITM. Acordarea repausului saptamanal este obligatorie. Va redau mai jos si ce prevede Codul muncii referitor la compensarea acestor doua tipuri de munca:

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton alexei delimart adriana iancu G Stancu George Andreescu violeta Georgescu
TOP RASPUNSURI 2024