ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Ore suplimentare efectuate de catre angajat si necompensate de catre angajator


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: un angajat a efectuat un numar de X ore suplimentare in 2011 pentru care solicita compensare lor in prezent(2013). Mentionez ca nu stiu daca exista adresa din partea angajatorului prin care solicita efectuarea acestor ore suplimentare.
Vreau sa stiu daca angajatul are dreptul, in prezent, sa solicite recuperarea acestor ore suplimentare efectuate cu 2 ani in urma. A cui este responsabilitatea de a solicita aceste ore suplimentare? A angajatului, printr-o cerere scrisa sau angajatorul este obligat in termen de 60 zile sa ofere compensarea acestor ore suplimentare?
Dar in situatia in care angajatul nu solicita recuperarea orelor suplimentare si nici angajatorul nu ofera compensarea lor, cum se poate proceda?

Multumesc.


Adaugata in: Timp de munca
Rotunjeanu Raluca
 User  Rotunjeanu Raluca
a intrebat la 18 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Nov. 2013
Daca munca suplimentara nu este rasplatita cu timp liber corespunzator, ia nastere automat obligatia de acordarea a unui spor minim, conform Codului muncii. Acest spor se poate cere in instanta cu titlu executoriu, daca a ngajatorul refuza in continuare plata lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Nov. 2013
Art. 171
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.

Orele suplimentare, compensarea lor, intra la drepturi de natura salariala, cu atat mai mult cu cat nu au fost compensate in timp liber. Se vor plati, iar termenul de prescriere este de 3 ani. Daca vorbim de perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2013, atunci sunt 3 ani, se prescriu la 1 ianuarie 2014 si nu se mai recupereaza.

Aceslasi termen il gasiti si in Codul de procedura Civila. Termenul general de prescriere a unei datorii civile sau comerciale (inclusiv de natura salariala) este de 3 ani, iar pentru cea fiscala este de 5 ani.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Nov. 2013
In codul muncii este aprobat un termen in care se pot recompensa aceste ore caz in care nu sunt platite cu spor.Nu stiu pe ce va bazati ca orele suplimentare se reporteraza din 2011 pana la zi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Nov. 2013
Se pot acorda din urma, nu se prescriu. Este perfect legal. Iar daca intre timp ii inceteaza raprotul de munca si zilele raman neefectuate va trebui sa il le compensati pe toate. Daca angajatorul refuza acordarea dreptului, salariatul il poate actiona in instanta, dreptul se prescrie in 3 ani de la data la care s-a nascut aceasta datorie. Este un litigiu in munca intr-un astfel de caz. CO este un drept ce decurge din statutul de salariat si pentru care salariatul primeste indemnizatie de CO cf. legii, deci este drept de natura salariala ce poate naste litigii. S-a incalcat oblgiatia angajatorului de a acorda CO anual sau cel mult in anul urmator pentru zilele restante din anul trecut. Inclusiv ITM poate dispune sanctiune daca nu se va acorda acest CO.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Nov. 2013
In maxim 12 luni in care nu intra concediul de odihna se pot recompensa aceste ore lucrate. Bineinteles ca aceste recuperari se pot da si la cererea salariatului dar pot fi trecute in CCM modalitatile de acordare ca fiind o intelegere a parilor.
. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)?
(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.


Se prescriu caz in care nu sunt acordate in termenele prevazute de codul muncii.respectiv in 60 de zile in cazuri normale si 12 luni asa cum v-am aratat pentru cazuri de exceptie.
(6) Prevederile alin. (1)?

Alte intrebari despre Timp de munca