ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


ore suplimentare, fluturas de salariu, zile de repaos


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


1. Suntem obligati ca angajati sa facem ore suplimentare la cererea angajatorului?
Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Intrebarea mea este :

Daca la art 120 (2) se specifica clar ca munca suplimentara nu se poate efectua fara acordul salariatului (cu exceptiile precizate) si la art 121 (1) se specifica "La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz"; concret, cum este legal ? Angajatorul poate solicita efectuarea de ore suplimentare, dar angajatul poate refuza (nu este obligat sa efectueze ore suplimentare) cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident ?

In cazul meu, lucrand 12/24 toata luna :

Luni = 12 ore/zi, Marti = 12 ore/noapte, Miercuri = Liber, JOI = 12 ore/zi, Vineri = 12 ore/noapte, Sambata = liber, Duminica = 12 ore/zi. Asta inseamna ca eu lucrand 48 de ore pana vineri, nu mai sunt obligat sa lucrez si duminica 12 ore, nu? In contractul de munca se specifica 8 ore/zi, 40 de ore/saptamana, repartizare inegala zi/noapte.

Imi cer scuze daca am intrat in prea multe amanunte, dar e foarte important sa stiu ca angajat daca sunt oblligat sau nu sa efectuez ore suplimentare.

2. Fluturasul in baza caruia ridic salariul si orele suplimentare (sambata si duminica).

A. Fluturasul de salariu

Pana acum nu am primit nici un fluturas de salariu in care sa specifice exact cate ore am lucrat, daca platesc asigurari de sanatate, contributie pensie, doar am semnat in caiet si niste liste pentru drepturile banesti. Cum este situatia legala, angajatorul e obligat sa imi dea fluturas pentru drepturile salariale si daca da, ce anume trebuie sa contina fluturasul? Fluturasul trebuie sa contina datele de identificare ale firmei care l-a emis, altfel nu are valoare juridica?

B. Ore suplimentare

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Datorita faptului ca nu primesc fluturas in care sa in care sa se specifice cum sunt platite orele suplimentare (pana acum au fost platite normal cu 4 lei/ora la total ore lucrate), e clar ca daca nu imi pot da libere platite sunt obligati sa acorde sporul minim de 75% pentru orele suplimentare. Corect?

C. Orele suplimentare in weekend

Doamna expert Ioana Popa a avut amabilitatea si mi-a raspuns la intrebarea cu lucrul in weekend.
"Daca lucrati in zile de week-end, acestea se vor compensa cu un spor stabilit prin contractul colectiv de munca sau cel individual".

Daca lucrez ore suplimentare sambata sau duminica, acestea sunt platite cu sporul de 75 % + alt spor stabilit in contractul de munca (colectiv sau individual). Se cumuleaza cele 2 sporuri? Care este situatia legala in acest caz?

3. Zile de repaos

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Din cele de mai sus rezulta ca angajatorul e obligat sa acorde 2 zile consecutive de repaos in cadrul unei saptamani. Am inteles corect?

Adaugata in: Timp de munca
Vasile Gheorghe
 User  Vasile Gheorghe
a intrebat la 09 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Aug. 2012
Munca suplimentara se efectueaza numai cu acordul salariatului, exceptie facand numai cazurile de forta majora sau prevenire accidente, este bine cum ati inteles.

Daca lucrati in week-end, angajatorul va trebui sa va acorde spor la salariu si alte zile de repaus saptamanal stabilite prin contractul colectiv de munca sau regulamentul inter. Orele lucrate in week-end nu sunt pontate in mod normal ca ore suplimentare. Daca programul unitatii presupune si lucrul in week-end munca suplimentara apare in zilele lucratoare (luni - vineri). Nu se pot acorda doua sporuri pentru acelasi lucru. Ele nu se ponteaza si ca munca suplimentara si ca lucru in week-end. Sporul pentru week-end, cuantumul lui mai precis, nu este stabilit de lege, lasand libertatea angajatorului de a fixa un nivel al sporului, intre 1 si 100%

Repausul saptamanal de 2 zile este obligatoriu, ati inteles bine. Ele sunt stabilite pentru zilele de sambata si duminica, dar daca nu se pot acorda cele doua zile legea permite angajatorului sa stabileasca alte doua zile libere drept repaus saptamanal. Oricum, acest drept trebuie respectat, altfel angjatorul risca sanctiuni.

Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart George Andreescu Gratiela Petrescu Ioana Popa G Stancu Marius Ion