ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ore suplimentare sectie de tricotat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ,
Societatea la care lucrez are incepand cu luna aprilie 2012 o comanda mare de executat. Sectia tricotat, care isi desfasoara activitatea in trei ture, trebuie sa lucreze toate sambetele plus o duminica pe luna. Aceasta situatie dureaza 3 luni .
Ce pot sa fac eu ca si firma sa nu incalc legislatia ? Sa le dau libere, dar cand ? Dupa trei luni se poate?
La ce se refera paragraful din codul muncii ,,media orelor de munca calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice sa nu depaseasca 48 ore/saptamana ?" Cum aleg perioada de referinta ? Perioada de executie a comenzii este aprilie - iunie 2012.
Multumesc.

Adaugata in: Timp de munca
Georgeta Bojin
 User  Georgeta Bojin
a intrebat la 21 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului GEORGETA BOJIN la 22 Mar. 2012
Orele suplimentare se pot compensa cu ore libere platite in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea lor. Acordarea timpului liber corespunzatot incepand cu luna noiembrie ar depasi acest termen, caz in care ati fi nevoita sa le platiti sporul de 75%. Exista insa in codul muncii o prevedere care s-ar putea sa va ajute pe viitor pentru astfel de perioade, si anume acordarea zilelor libere platite in avans pentru perioadele incarcate ce ar implica efectuarea orelor suplimentare in decursul urmatoarelor 12 luni.

Art 142
3 In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Cu alte cuvinte, in perioada noiembrie - martie le puteti acorda in avans zile libere platite pentru orele suplimentare pe care le vor desfasura in perioada aprilie - iunie.

Revin insa si insist asupra faptul ca angajatorul este obligat sa acorde repausul saptamanal de doua zile consecutive, inspectorii ITM tin foarte mult la acest lucru si de regula amendeaza abaterile de la prevederile referitoare la repaus. Orele de week-end lucrate se platesc in plus fata de salariu, cu un spor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului GEORGETA BOJIN la 22 Mar. 2012
Recomandabil este sa fie acordate in anul in curs
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Bojin
 User Georgeta Bojin
a raspuns userului georgeta ganea la 22 Mar. 2012
multumesc .perioadele cu activitate mai redusa apar doar in perioada sfarsitul lunii noiembrie inceputul lunii martie .pot sa le dau atunci?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2012
Acel paragraf se refera la faptul ca in situatii de exceptie numarul maxim de ore de lucru pe saptamana - 48 / saptamana - poate fi depasit insa cu conditia ca media orelor lucrate peste cele suplimentare in decurs de 4 luni sa nu fie mai mare de 48. In anumite sectoare de activitate in care este necesar un timp mai mare de lucru decat cel prevazut de codul muncii - domenii precum turism, personal navigant, agricultura - se poate negocia prin contract colectiv de munca o perioada mai mare decat cele 4 luni insa fara a depasi 6 luni sau 12 luni. Aceste reglementari le gasiti in cuprinsul art 114 alin. 1-6 din Codul muncii.

Legea insa prevede ca zilele de sambata si dumnica se platesc cu un spor stabilit prin contract colectiv de munca sau prin contract individual de munca. De asemenea, salariatul trebuie sa beneficieze de doua zile de repaus saptamanal, consecutive, acestea putand fi oricare alte doua zile din saptamana. Prin exceptie, salariatii pot lucra un program de 14 zile consecutive, cu acordul ITM, urmand ca zilele de repaus saptamanal sa li se acorde cumulat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2012
In situatia data aveti la indamana urmatoarele posibilitati;
Sa platiti ore suplimentare pentru timpul lucrat suplimentar maxim 32 de ore pe luna conform CM ;
sa contabilizati orele lucrate peste timpul normal de lucru in perioada celor trei luni pline si sa le acordati ca recuperari zi la zi in perioade inactive

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024