ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


ore suplimentare vs abuz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


De sase ani lucrez impreuna cu sotia la o Casa de tip Familial. In contractul individual de munca se specifica ca lucram 40/saptamana. Dar in realitate lucram fara intrerupere de la un concediu de odihna la altul, adica sapte zile pe saptamana.
Mentionez: niciodata nu ni s-au platit ore suplimentare sau zile libere pentru zilele de sambata si duminica.
Intrebari:
- avem dreptul la plata orelor suplimentare cumulate pentru toate sambetele si duminicile ?
- este acest caz un abuz din partea angajatorului ?
- cum si unde trebuie sa apelam ?
Asteptam sfatul si parerea d-voastra .
Va multumim .




Daniel-vasile Strava
 User  Daniel-vasile Strava
a intrebat la 21 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Marin
 User Mihaela Marin
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Mai. 2012
Am un caz: o salariata lucreaza 2 sambete/luna sambata cate 4 ore dar platita dublu, adica cu un spor la salariu de 100%. Mai trebuie sa platim un alt spor fata de cel de 100% pentru aceste ore suplimentare asa cum am inteles eu din mesajul anterior? "El poate fi cuprins intre 1% si 100%". Multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Mai. 2012
Din punctul meu de vedere este un abuz destul de mare, sunt mai multe drepturi legale acolo care inteleg ca nu se respecte.

Unul ar fi cel al repausului saptamanal. Angajatorul are obligatia de a va acorda doua zile consecutive drept repaus saptamanal, de regula aceste zile fiind sambata si duminica, asa cum prevede Codul muncii. Daca angajatorul, prin specificul companiei si al activitatii nu poate acorda repausul in zilele de sambata si duminica, pot fi negoaciate prin contractul colectiv sau regulamentul intern alte zile de repaus saptamanal. Pentru zilele de duminica lucrate el are obligatia de a va plati un spor la salariu, spor ce se stabileste prin contractul colectiv sau individual. El poate fi cuprins intre 1% si 100%. Codul muncii republicat - Art. 137 cuprinde aceste prevederi.

Apoi, zilele de sarbatoare lucrate se compenseaza in mod obligatoriu cu timp liber acordat in urmatoarele 30 de zile sau, daca nu este posibila compensarea cu timp, liber, ele se vor compensa cu un spor la salariu de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. Prin cotractul colectiv de munca sau regulamentul intern pot fi Prevederile acestea le regasiti in cuprinsul Codului muncii - art. 139-143.

Orele suplimentare trebuie si ele compensate fie cu timp liber corespunzator acordat in urmatoarele 60 de zile, fie cu un spor de mininm 75% daca nu este posibila compensarea lor cu timp liber. Orele suplimentare insa sunt efectuate numai cu acordul salariatului, cu exceptia situatiilor de forta majora. Codul muncii - art. 120-124

Pentru rezolvarea acestor abuzuri faceti o sesizare catre ITM, in urma careia inspectorii sa efectueze un control la sediul angajatorului sa se puna lucrurile la punct, in conformitate cu legea. Daca nu se solutioneaza total prin ITM si vor continua aceste abuzuri puteti oricand sa va adresati instantei de judecata.

Alte intrebari despre Timp de munca