ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ore suplimetare .


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog foarte mult sa ma ajutati sa lamuresc urmatoarea situatie. Lucrez intr-o companie de proiectare. Exista situatii in care, in apropierea termenelor limita sau datorita cresterii temporare a volumului de lucrari, sa fie necesara efectuarea de ore suplimentare, bineinteles, in limita prevazuta in Codul Muncii ( timp de lucru + ore supl. maxin 48 de ore /saptamana) . Conducerea societatii va plati aceste ore suplimentare, pentru ca nu este posibila compensarea lor cu timp liber.

Conform Codului Muncii Art 120
"(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident."

Situatia firmei noastre prezentata mai sus, referitoare la termenele limita si la crestera temporara a volumui de lucrari poate fi considerata caz de "forta majora "?

In cazul in care avem de-aface cu o situatie de "forta majora", pentru efectuarea orelor suplimentare este corect daca acest fapt se va reglementa printr-o decizie interna sau trebuie sa obtinem acordul salariatilor ?
Mentionez ca societatea noastra are 14 angajati si un program de lucru normal de 40ore /saptamana.

Va multumesc.


Georgescu Valentina
 User  Georgescu Valentina
a intrebat la 16 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Iun. 2014
Nu, in niciun caz. Cresterea volumului activiatii la nivelul unitatii angajatoare nu reprezinta forta majora. Evenimentele de forta majora sunt cele independente de om - cutremure, inundatii, incendii etc. - sau cele provocate de om - razboaie sau revolutii. Nu este cazul aici.

Nu puteti reglementa in cazul de fata prin decizie interna efectuarea muncii suplimentare, aveti nevoie de acordul prealabil al angajatilor, in scris.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024