ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pauza de masa la 8 ore


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Va rog frumos sa imi spuneti si mie daca exista posibilitatea, ca la un program de 8 ore sa avem pauza de masa doar o jumatate de ora (aceasta masura fiind luata in calcul cu acordul ambelor parti).
Exista cumva obligatia, in codul muncii, ca la un program de 8 ore sa fie pauza de masa obligatoriu, 1 ora?
Daca da, imi puteti spune si o reglementare legala?
va multumesc!

Valentin Mitrache
 User  Valentin Mitrache
a intrebat la 14 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriel Ionut
 User Gabriel Ionut
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Iul. 2016
NU este ilegal dar legea nu face de cat sa constranga angajatul nu sal apare sau maca sa fie explicita si detaliata se concentreaza doar pe ceea ce vor angajatori si efectiv uita de angajat..
In cazul meu sunt angajat cu 8 ore pe zi ,40 de ore pe saptamana
dar programul meu de lucru este de la 10 la 19 ceea ce inseamna ca 8 sunt lucrate si ora pauza care nu mio da nimeni si nici nu este platita ca si in toate cazurile din tara . Dar timpul petercu la lucru este de 9 ore lucru discutabil findca oricince lucreaza 8 are dreptul la o pauza de masa si alte pauze mici fie ele platite sau nu dar incluse in cele 8 ore . Daca pauza nu este inclusa in cele 8 ore nu poti sub nici o forma sa spui ca tu lucrezi 8 ore dar tu efectiv stai 9 ore la lucru . Dupa cum am spus legea este facut sa constranga omul nu sal apare. De ce spun asta este ca anagajatul nu o sa iti dea de ales eu daca vreau sa lucrez de la 10 la 18 si nu de la 10 la 19 prin lege mie imi este incalcat dreptul la repaus in timpul programului de lucru .
Orice angajati care lucreza de la 8- 16 .. 9-17... 10 -18 etc nu primesc pauza de la angajator si singura pauza care va fi recunoscuta este cea care tio oferi tu din timpul tau si nu este luata in calcul de vreo lege sau un angajat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Oct. 2013
Nu, nu exista o astfel de obligatie in Codul muncii. Durata pauzei se stabileset la nivel intern, iar pentru tinerii sub 18 ani este de minim 30 de minute.

Pauza de masa poatea avea si 15 minure, nu este o masura considerata ilegala.

Art. 134
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024