ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


POS DRU, Conventii civile si impozite. Contract individual de munca pe perioada nedeterminata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O societate de constructii este prinsa intr-un program cu fonduri europene â?? POSDRU - din partea societatii participa un inginer ca tutore al programului de pregatire profesionala a unor elevi 6 ore/zi, angajatul societatii cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, cu 8 ore zi. Pentru remunerare se solicita incheierea unei conventii civile de prestari servicii intre societatea de constructii si inginer. Ce impozite trebuie constituite pentru aceasta conventie?
Cand se declara aceste impozite, avand in vedere ca incasarea remuneratiei se face o data la 3 luni?


Misu Zoli
 User  Misu Zoli
a intrebat la 29 Iul. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George Andreescu
 Expert George Andreescu (Specialist, Morgan Sol Romania)
a raspuns la intrebare la 03 Aug. 2011
Conventiile civile de prestari servicii pot fi incheiate pentru efectuarea unor activitati ce au caracter ocazional. Prin urmare, o activitate prestata zilnic nu poate fi considerata o activitate ocazionala astfel ca nu poate avea la baza o conventie civila.

Beneficiarul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:

1 retinere la sursa reprezentand plati anticipate; In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin.2 din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut.
2 stabilirea impozitului pe venit ca impozit final; In acest caz, conform art. 522 alin. 2 din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

Pentru veniturile din contracte/conventii civile chiar daca persoana beneficiara are sau nu calitatea de salariat la alta unitate - unitatea va retine atat contributia individuala de asigurari sociale de stat CASS, cat si contributia la sistemul asigurarilor social pentru somaj exceptie fac persoanele care sunt pensionare pe limita de varsta si cele care sunt asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii.

Baza de calcul, in decursul unei luni calendaristice, nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru veniturile realizate in mod ocazional baza de calcul anuala nu poate depasi de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Veniturile din conventii civile sunt tratate incepand cu anul 2011, indiferent de optiunea catre impozit anticipat sau final, drept venit din activitati independente potrivit art. 52 indice 1 din Codul fiscal.

In consecinta, incepand cu anul 2011 indiferent daca beneficiarul veniturilor opteaza pentru impozit anticipat sau final el va datora contributia asiguratului la asigurarile sociale de sanatate potrivit art. 257 alin. 2 lit. b din Legea 95/2006. De aceea, pentru veniturile din conventii civile se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate indiferent daca persoana care realizeaza aceste venituri realizeaza si alte venituri asupra carora se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, cum ar fi veniturile din salarii.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se plateste si se declara de catre beneficiarul veniturilor.
Persoana fizica beneficiara a veniturilor din conventii civile este obligata sa depuna "Declaratia privind obligatiile de constituire si plata la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca". Aceasta declaratie se depune anual la casa de asigurari de sanatate, pana la primul termen de plata pentru anul fiscal in curs.

Referitor la declararea contributiilor sociale se disting doua situatii:

???Venituri din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil pentru care se retine doar impozitul pe venit in cazul pensionarilor pentu limita de varsta si a persoanelor care sunt asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii - se intocmeste de catre platitorul de venituri declaratia 100;

???Venituri din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil pentru care exista obligatia retinerii contributiilor sociale la sistemul asigurarilor sociale de stat si la sistemul asigurarilor pentru somaj si a impozitului pe venit - se intocmeste de catre platitorul de venituri declaratia 112.

Anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit declaratia 205 pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 10%.

Anual, pana la data de 30 iunie a anului curent pentru anul precedent, trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit declaratia 205 pentru cazul in care s-a retinut impozitul de 16%.

Impozitul pe venit si contributiile sociale se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza.

Pana pe data de 25 mai a anului curent pentru anul anterior trebuie depusa declaratia privind veniturile realizate declaratia 200 ??? doar in cazul in care unitatea retine impozit de 10%. Daca optati pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 200.

In 30 de zile de la data obtinerii primului venit trebuie depusa declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane" ??? in cazul in care unitatea retine impozitul de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 200.

Alte intrebari despre Timp de munca