ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Program de lucru 6 zile cu 2 zile liber


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, de curand ca reprezentant al angajatilor in companie "negociez" cu conducerea pentru un progam de lucru in domeniul productiei cu flux continu pentru a suplini nevoile companiei intr-un sistem lucru de 4 echipe in 3 schimburi 6 zile continuu cu 2 zile liber, programul este de 8 ore pe zi si a 6 a zi este platita ca ore suplimentare dublu. Intrebarea si nelamurirea mea este cat de legal este acest program avand in vedere ca C.M. spune ca saptamana de lucru este de 40 de ore urmata de 2 zile de repaus si daca sunt obligat ca reprezentat al angajatilor sa semnez si sa fiu deacord cu acest sistem de lucru sa fie inregistrat la I.T.M.( sper ca m-am exprimat corect). Multumesc anticipat Andrei !

Adaugata in: Timp de munca
Andrei Negru
 User  Andrei Negru
a intrebat la 14 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sorin Cristi
 User Sorin Cristi
a raspuns userului Florin Cioca la 03 Feb. 2015
am si eu un program de lucru ca cel specificam mai sus cu 6 zile lucratoare si 2 zile libere dar cele 6 zile lucratoare sunt platite normal si pt zilele de sambata si duminica ni se mai adauga un spor de 15 % si acum trebuie sa semnam contractul individual de munca ,imi poate spune si mie cineva ce este de facut?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Andrei Negru la 02 Iun. 2014
Nu puteti semna un astfel de program pentru ca nu este legal, ITM il va respinge si o va face in deplina legalitate. Nu este corect. Un salariat nu poate lucra 6 zile, este ilegal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 02 Iun. 2014
Incercati sa nu mai sustineti o informatie eronata. Angajatul nu isi poate da acordul in directia renuntarii la repausul saptamanal, acesta din urma fiind un drept recunoscut prin lege. Iar conform Codului muncii salaraitul nu poate renunta la drepturile ce ii sunt recunoscute prin lege, orice incercare in acest sens fiind lovita de nulitate. Un salariat nu poate lucra 6 zile continuu, este ilegal acest program. El poate lucra 5 zile cu doua zile consecutive drept repaus saptamanal, sau o perioada maxima de 14 zile consecutive cu repasul de 4 zile cumulat (consecutive), dar numai cu acordul ITM. Dl. Cioca a dat un raspuns cat se poate de bun si explicit. Din pacate utilizatorii pot lua de bun sugestia dvs pentru ca este mai la indemna, chiar daca le sugerati sa incalce legea.

Art. 113
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile CONSECUTIVE, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Atentie foarte mare la lege, o cam treceti cu vederea de foarte multe ori si pe aceleasi spete.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Andrei Negru la 16 Mai. 2014
Nu puteti sa impuneti un astfel de program care sa modifice eventual contractele de munca privind durata normala a muncii prin act aditional si sa se anunte prin REVISAL la ITM.Sunt probleme interne care se pot rezolva de comun acord cu salariatii privind retinerea acestora la ore suplimentare si plata corespunzatoare a acestora
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrei Negru
 User Andrei Negru
a raspuns userului georgeta ganea la 16 Mai. 2014
Va multumesc inca o data pentru raspunsul acordat dar inca sunt nelamurit daca ca reprezentat al angajatilor sunt "obligat" de catre conducere sa semnez acest program pentru inregistrare la ITM, eu unul as semna pentru programul normal si s`ar lucra in program de 6 zile cu acordul angajtilor si nu invers, pentru ca dupa spusele conducerii programul nu are sa fie pe toata perioada a anului si cand nu sunt comenzi revenim la program normal de 8 ore, 5 zile pe saptamana si 3 schimburi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 16 Mai. 2014
Avand in vedere prevederile acestui articol, daca aveti acordul scris al salariatilor se pot plati in regim suplimentar 8 ore pe saptamana chiar neintrand in exceptia prevazuta la acest articol.Pe poantaj insa se vor trece orele lucrate in regim nomal , cele doua libere pe saptamana sunt evidentiate pe pontaj iar cea de a sasea zi sa spunem lucrata in regim suplimentar se evidentiaza in coloana din dreapta pontajului destinata special orelor lucrate in regim suplimentar pentru a putea fi platite cu sporul nergociat la unitate.In codul muncii orele suplimentare se pot realiza pe timpul liber al salariatului in care intra si zilele de repaus saptamanal, cu acordul salariatului si plata cu spor de cel putin 75%dat fiind ca nu se pot compensa cu ore libere platite in cazul dvs..
Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamanacolectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)?
(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)?
(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns la intrebare la 14 Mai. 2014
nu este legal. Saptamana de lucru este de 5 zile, cu 2 zile repaus saptamanal (sapt de lucru nu este egala cu saptam calendaristica).
Orele suplimentare se compenseaza de regula cu timp liber platit si doar daca nu e posibil cu spor la salariu. orele suplimentare se calculeaza astfel incat media pe o perioada de 4 luni, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptam. Nu se calculeazadupa 5 zile. Cele 48 de ore se efectueaza in cele 5 zile lucr, nu in 6 zile. Se pot face ore suplimentare nu zile suplimentare.

Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu Radu Anton G Stancu adriana iancu alexei delimart violeta Georgescu
TOP RASPUNSURI 2024