ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Program de lucru redus la 4 ore conform OUG 111 din 2010( art. 32)


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatorul caz. Un salariat care are in intretinere un copil cu handicap gradul 1, poate beneficia de program redus de lucru la 4 ore pe zi. Intrebarea este: cum va fi pontat, pentru 4 sau 8 ore? Am mai auzit o variata cum ca ar putea fi platit cu 8 ore pe zi si angajatorul sa-si recupereze acei bani de la stat dar nu am gasit nici un act normativ care sa probeze acest aspect. Va rog sa mentionati sa mentionati si actul/ actele normative.
Va multumesc.

Stefania Adumitroaie
 User  Stefania Adumitroaie
a intrebat la 29 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Oct. 2013
Nu exista acesta prevedere in OUG 111/2010 si nici in alt act normativ. E posibil ca persoana care v-a transmis acest lucru sa confunde cu reducerea programului de lucru pentru salariata care alapteaza de exemplu.

Modificarea programului se face in baza unui act aditional la contractul de munca, cf. Codului muncii si la solicitarea exprimata de salariat in scris.

Art. 32 - OUG 111/2010
(1) Oricare dintre părinţii fireşti sau persoanele prevăzute la art. 8 alin. (2) care au ?n ?ntreţinere un copil cu dizabilitate beneficiază, după caz, de următoarele drepturi:
a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre părinţi sau pentru persoana aflată ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) care se ocupă efectiv de ?ngrijirea copilului cu dizabilitate (gravă sau accentuată), p?nă la ?mplinirea de către acesta a v?rstei de 18 ani, la solicitarea părintelui, ?n condiţiile prevăzute de Legea nr. 53/2003 ? Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

Art. 34
(2) Drepturile prevăzute la art. 31 şi 32, cu excepţia prevăzută la art. 32 alin. (3), se acordă pe bază de cerere şi documente doveditoare, prevederile art. 13 alin. (1) şi art. 14 aplic?ndu-se corespunzător.

Conditiile din Codul muncii republicat sunt urmatoarele:

Art. 17
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Art. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Art. 107
(1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
(2) Angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
(3) O copie a anuntului prevazut la alin. (2) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(4) Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.

Art. 118
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.

Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart Gratiela Petrescu Marius Ion George Andreescu Viviana Serni Radu Anton