ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Reducere program de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Din motive economice si pentru ca nu mai are lucrari suficiente, o societate a hotarat sa aplice art. 52(3) din codul muncii, adica sa reduca programul de lucru al salariatilor de la 5 la 4 zile pe saptamana, pentru o perioada mai mare de timp. Aceasta reducere se poate aplica si in saptamanile in care nu exista 5 zile lucratoare, de exemplu in saptamana in care exista 1 zi de sarbatoare legala (a doua zi de Pasti, sau 1 mai), sau sunt situatii in care sapt are numai 3 zile lucratoare (a doua zi de Pasti si a treia zi de Pasti zi libera platita prin CCM)?
Este corect sa se reduca programul de lucru al salariatilor de la 4 la 3 zile sau de la 3 la 2 zile lucratore pe saptamana, in baza acestui articol? Se poate interpreta ca zilele de sarbatoare legala si cele libere platite sunt platite si se reduce nr de zile platite de la 5 la 4?

Monica Barbu
 User  Monica Barbu
a intrebat la 23 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2014
Aceasta masura poate fi aplicata numai dupa ce in prealabil s-a dispus reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza, iar aceasta perioada a depasit 30 de zile lucratoare. Nu puteti dispune direct masura reducerii programului. Legea prevede reducerea de la 5 la 4 zile lucratoare pe saptamana, zilele libere prin lege oricum nu sunt platite. Deci masura, in aprecierea mea, se poate aplica si in saptamanile cu zile libere legale. Ziua libera platita este un beneficiu intern, stabilit prin CCM, nu prevazut de lege, acolo este treaba angajatorului. Puteti stabili si o zi care sa fie libera daca doriti, in baza acestei masuri.

Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni adriana iancu Radu Anton Marius Ion Gratiela Petrescu G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024