ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

reducere program lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Este adevarat ca pentru o mamica ce se intoarce la servici dupa terminarea celor 126 zile de concediu de maternitate se poate reduce programul de lucru cu 2 ore zilnic pentru alaptare? Si pentru ce perioada 1 sau 2 ani? Precizez ca sotul va lua concediul de ingrijire copil 1 an. Eu lucrez ca farmacista 6,5 ore/zi si sambata recuperez cu 7,5 ore pana la cele 40 ore/saptamana, fara sa iau spor de weekend, doar imi reintregesc cele 40 ore/sapt. Cum pot proceda? Sa lucrez 4,5 ore/zi si sambata, sau 6h/zi si sa nu mai lucrez deloc sambata? Si in baza carei legi se acorda acest drept spre a-l prezenta si angajatorului.
Dupa cat timp de la nastere ma poate obliga angajatorul sa reincep efectuarea de garzi? O garda = 12 ore.
Multumesc frumos anticipat

Adaugata in: Timp de munca
Anca Vornicu
 User  Anca Vornicu
a intrebat la 03 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2012
In cazul in care aceasta garda se desfasoara noaptea, confom aceleiasi OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, salariatele care au nascut recent nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte.

Art. 19
1Salariatele prev??zute la art. 2 lit. c???e nu pot fi obligate s?? desf????oare munc?? de noapte.

Art. 2.
dsalariata care a n??scut recent este femeia care ??i-a reluat activitatea dup?? efectuarea concediului de l??uzie ??i solicit?? angajatorului ??n scris m??surile de protec??ie prev??zute de lege, anex??nd un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai t??rziu de 6 luni de la data la care a n??scut
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mai. 2012
Da, este adevarat. Programul salariatei poate fi redus zilnic cu pana la 2 ore pentru alaptare, pana la implinirea varstei de 1 an de catre copil. Acest lucru este prevazut in OUG 96/2003.

Art. 17

1Angajatorii sunt obliga??i s?? acorde salariatelor care al??pteaz??, ??n cursul programului de lucru, dou?? pauze pentru al??ptare de c??te o or?? fiecare, p??n?? la ??mplinirea v??rstei de un an a copilului. ??n aceste pauze se include ??i timpul necesar deplas??rii dus-??ntors de la locul ??n care se g??se??te copilul.
2La cererea mamei, pauzele pentru al??ptare vor fi ??nlocuite cu reducerea duratei normale a timpului s??u de munc?? cu dou?? ore zilnic.
3Pauzele ??i reducerea duratei normale a timpului de munc??, acordate pentru al??ptare, se includ ??n timpul de munc?? ??i nu diminueaz?? veniturile salariale ??i sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
4??n cazul ??n care angajatorul asigur?? ??n cadrul unit????ii ??nc??peri speciale pentru al??ptat, acestea vor ??ndeplini condi??iile de igien?? corespunz??toare normelor sanitare ??n vigoare.

Referitor la programul dumneavoastra de lucru insa, inteleg ca nu beneficiati de un repaus saptamanal de 2 zile consecutive asa cum prevede codul muncii. Acordarea sporului pentru lucrul in week-end este obligatorie, nu optionala. Concret, pentru sambetele lucrate ar trebui sa beneficiati de spor de week-end stabilit prin contractul colectiv sau prin contractul de munca si de alte 2 zile consecutive drept repaus saptamanal, spre exemplu duminica si luni.

Art. 137 - Codul muncii republicat
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024