ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

reducere timp de munca persoana cu copil cu handicap


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sunt mamica unui copil cu handicap grav si ma aflu in prezent in concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 3 ani. In 2 sapt trebuie sa revin la munca si as vrea sa stiu daca art 32 din Oug 124 /2011 mai este in vigoare. Acest articol stiu ca dadea dreptul persoanei care are in ingrijire un copil cu handicap sa ceara reducerea timpului de lucru la 4 ore pe zi. Va multumesc.

Adaugata in: Timp de munca
George George
 User  George George
a intrebat la 25 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului george george la 26 Sep. 2013
Anterior legii 166/2012, art 32 suna astfel:

Art. 32
(1) Oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) care au in intretinere un copil cu dizabilitate beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti sau pentru persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) care se ocupa efectiv de ingrijirea copilului cu dizabilitate (grava sau accentuata), pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, fara afectarea drepturilor de asigurari sociale prevazute de lege;

Ultima parte referitaore la asigurarile sociale a fost eliminata, tocmai din rationamentul pe care vi l-am spus. Deci normal si legal ar fi sa se calculeze contributiile la salariul real, cel de 4 ore.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului george george la 26 Sep. 2013
Probabil ei merg pe varinata anterioara modificarii aduse de legea 166/2012, ceea ce as spune ca este laudabil. Dar legal nu sunt obligati sa faca acest lucru. Normal contributiile se platesc raportat la venitul realizat. Daca ei platesc contributii pentru venitul de 8 ore iar salariul pe care il veti primi va fi de 4 ore atunci nu este corect, ar trebui si acesta din urma sa corespunda tot unui program de 8 ore.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George George
 User George George
a raspuns userului Georgeta Ganea la 26 Sep. 2013
Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului george george la 26 Sep. 2013
Contributiile se platesc la veniturile realizate de dvs. pentru programul de munca.Stagiul de cotizare pentru somaj va fi proportional cu timpul efectiv lucrat iar stagiul de cotizare la pensii este la fel ca la un contract de munca cu norma intreaga.Probabil acest aspect au vrut sa vi-l prezinte cei de la comp.resurse umane.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George George
 User George George
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Sep. 2013
Va multumesc mult pentru raspuns insa mai am o nedumerire. Cei de la departamentul resurse umane de la institutia unde lucrez mi-au spus ca reducerea timpului de lucru la 4 ore nu imi va afecta contributiile la asigurari sociale(adica vor fi platite ca la norma de 8 ore)insa mi-au zis ca drepturile salariale vor fi doar pentru 4 ore. Asa este. Inca o data mii de multumiri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2013
Da, articolul este in continuare in vigoare, iar continutul lui a fost usor modificat prin legea 166/2012, astfel:

25. La articolul IV punctul 31, litera a) a alineatului (1) al articolului 32 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre parinti sau pentru persoana aflata in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) care se ocupa efectiv de ingrijirea copilului cu dizabilitate (grava sau accentuata), pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 ? Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".

Art. 118 - Codul muncii republicat
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.

Cereti in scris angajatorului modificarea programului de lucru in baza acestor prevederi. Formularea din Legea 166/2012 conform careia dvs aveti dreptul la acea reducere se traduce prin obligatia angajatorului de a va acorda acest program, fiind un drept recunoscut de lege.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024