ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Reducerea timpului de lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O firma in domeniul constructii nu are lucru in timp de iarna. Adunarea Generala a Asociatilor a decis reducerea timpului de lucru, prin decizie. Intrebarea mea este daca reducerea se poate face si cu 50%? Adica 4 ore de lucru? Si in acest caz sa fie platiti cu 50% din salariu?
Reducerea timpului de lucru trebuie inregistrat si in Revisal?

Adaugata in: Timp de munca
Agnes Maria Porzsolt
 User  Agnes Maria Porzsolt
a intrebat la 01 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Mar. 2013
Nu puteti dispune o astfel de masura pentru ca nu este legala. Puteti dispune reducerea temporara a activitatii pe o perioada determinata de timp, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza al salariatului. Iar in situatia in care aceasta perioada depaseste 30 de zile lucratoare veti putea dispune reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile, cu reducerea corespunzatoare a salariului.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Reducerea timpului de lucru nu poate fi dispusa unilateral si fara acordul salariatului, nu este legal sa procedati astfel.

Reducerea activitatii se opereaza in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, respectiv de la prima zi de reducere a activitatii.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024