ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

sambata si duminica se platesc in alt mod?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ...As vreea sa stiu daca sambata si duminica se platesc in alt mod in cazul unui angajat care lucreeaza tot a doua zi cate 12 ore,acest program incluzand bineinteles si sambata sau duminica dupa caz...


Multumesc.

Adaugata in: Timp de munca
Alina Seres
 User  Alina Seres
a intrebat la 07 Nov. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Nov. 2011
Conform Codului muncii republicat, zilele de sambata si duminica lucrate se platesc cu un spor stabilit prin negocieri in CCM aplicabil sau in contractul de munca, in functie de caz. Exista situatii in care salariatul poate lucra un maxim de 14 zile consecutive, cu acordul ITM, situatie in care salariatul va fi compensat cu dublul indemnizatiei prevazute pentru orele suplimentare. Aceasta indemnizatie nu poate fi mai mica de 75%, procent ce se aplica la salariul de baza potivit codului muncii.
De asemenea, in stituatia in care salariatul este nevoit sa lucreze in zilele de sambata si duminica pentru anumite lucrari cu caracter urgent, salariatilor li se va suspenda repausul saptamanal in acest scop si vor fi remunerati cu dublul compensatiilor cuvenite pentru ore suplimentare.


Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Art. 138
1 In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
2 Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. 1 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

De regula insa, potrivit codului muncii, o durata de activitate de 12 este urmata de un repaus de 24 de ore. Exista insa si exceptii in care aceste repausuri pot fi cumulate, insa programul de lucru saptamanal nu trebuie sa depaseasca 48 de ore cu tot cu orele suplimentare


Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024