ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Schimbarea programului de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt paznic de noapte la o scoala. In CIM este specificat clar programul de munca (19:00 - 07:00, in ture de 12 ore / 36 ore libere), mi se poate impune de catre conducere alt program de munca, pe timp de zi?

John Smith
 User  John Smith
a intrebat la 06 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului john smith la 17 Sep. 2012
Daca in Regulamentul intern se va modifica programul de lucru al unitatii, atunci poate prin decizie impune un nou program de lucru. Este o modificare unilaterala pe care o poate face, prin aducerea la cunostinta a continutului Regulamentului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului john smith la 12 Sep. 2012
Dat fiind faptul ca in contractul dvs. de munca este stipulat programul de munca cu ora de intrare si de iesire, inclusiv periodicitatea liberelor, pentru modificarea acestuia ar fi necesara o negociere consemnata intr-un act aditional la CIM , semnat de partile contractuale angajator, salariat.
De regula, in contract se negociaza durata normala a timpului de munca pe zi si saptamana. Organizarea programului de lucru in functie de specificul activitatilor desfasurate de salariati, se face de catre angajator si se aduce la cunostinta salariatilor.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
John Smith
 User John Smith
a raspuns userului georgeta ganea la 12 Sep. 2012
Discutia a deviat intr-o directie neinteresanta pentru mine.
Intrebarea mea ultima este daca angajatorul poate sa-mi impuna in mod LEGAL alt program, in cazul in care eu nu semnez nici un act aditional al CIM (in care este specificat programul meu de munca - dupa cum v-am informat deja).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Adrian Peter la 11 Sep. 2012
Intamplator cunosc aceasta problema. Stiu ca pentru a se asigura paza unui post 24 de ore din 24 de ore ar fi nevoie de 5 paznici, stiu ca angajatorii de regula folosesc doar 3 salariati pe postul de paza. Cand vorbesc de programul de lucru ma refer strict la timpul normal de lucru negociat prin contractul de munca si nu la ce se intampla la angajator. Sunt de acord cu dumneavoastra ca angajatorii nu respecta clauzele contractuale in privinta timpului lucrat si platii salariului. Concluzia dvs. ca as fi partinitoare mi se pare injusta.
In raspunsurile mele am incercat sa lamuresc doar ca stabilirea programului de lucru intra in competenta angajatorului. Domnul Popescu nu a ridicat problema orelor lucrate suplimentar sau a altor nemultumiri de la locul de munca.
Totusi daca va simtiti nedreptatit in activitatea pe care o desfasurati si nu ajungeti la intelegeri pe cale amiabila cu angajastorul e bine sa stiti:
Art. 119 din codul muncii republucat
Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Peter
 User Adrian Peter
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Sep. 2012
D-na Georgeta Ganea, dar ce ne facem cu prevederile codului muncii care stabileste numarul de ore/saptamana si tot ce implica asta. Se stie foarte bine ca firmele de paza aplica un program care insumeaza 240 de ore/luna. Daca agentul de paza nu are acest numar de ore realizat intr-o luna nu-si ia salariul intreg (de cele mai multe ori acest salariu este minim/economie). Sunt de acord ca programul de lucru il stabileste angajatorul in functie de interesele sale dar atunci cand este vorba despre drepturile angajatului prevazute in Codul Muncii omite sa aplice ceea ce trebuie aplicat. Conform Codului Muncii, tot ce depaseste 170 de ore intr-o luna constituie ore suplimentare. La fel se intampla si cu zilele de sarbatoare legala sau zilele de wekend. Asteptam de la dvs. un raspuns competent si impartial, un raspuns care sa ne lamureasca intru-totul, nu sa ne afunde si mai tare in ceata. Va multumim!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului john smith la 10 Sep. 2012
Stabilirea programului de lucru este atributul angajatorului. De regula programul de lucru se trece in Regulamentul intern al unitatii. Va recomand sa va dati acordul. Veti vedea ca in CIM aveti o prevedere si anume:
Extras din CIM (si dvs ar trebui sa aveti in CIM aceasta prevedere):

H. Durata muncii:
1. O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de .......... ore/zi ……….. ore/saptamana;
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza ……………………. (ore zi/ore noapte / inegal);
b) Programul de lucru se poate modifica in urmatoarele conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
In mod normal nu ar fi trebuit sa fie trecut programul de lucru in contract , deoarece acesta poate suferi modificari in functie de interesul angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
John Smith
 User John Smith
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Sep. 2012
Dar daca eu nu sunt de acord cu aceasta modificare si in consecinta nu semnez respectivul act aditional, care sunt consecintele legale care pot decurge din aceasta?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Sep. 2012
Da, angajatorul stabileste programul de munca. Dat fiind faptul ca v-a trecut programul de munca in contract, ar trebui sa intervina un act aditional la acesta pentru modificare, CIM fiind la randul lui incheiat cu acordul partilor.
Art. 117
Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.

Art. 118
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024