ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Suspendare contract individual de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cazul acordarii unei zile de concediu fara plata/luna, tuturor angajatilor,din motive economice, cu acordul reprezentantilor, aceasta se considera suspendare a contractului individual de munca sau nu si daca se trece in Revisal.

Multumesc

Karmen

Karmen Fabian
 User  Karmen Fabian
a intrebat la 21 Mar. 2012
Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Karmen Fabian la 21 Mar. 2012
In conditiile in care angajatorul intampina probleme de natura economica sau tehnologica, el poate suspenda contractul de munca pe motivul reducerii sau intreruperii temporare a activitatii conform codului muncii.

Art. 52
1 Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
.........
c in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
..........
3 In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
1 Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. 3 .

Nu imi dau seama cum s-a strecurat o clauza de acest tip in contractul colectiv. Exista, desigura o clauza referitoare la durata maxima a concediului fara plata, insa in codul muncii el este regelementat ca un drept al salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Karmen Fabian
 User Karmen Fabian
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Mar. 2012
Ce se intampla daca avem prevazut in contractul colectiv o asfel de clauza?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2012
Inainte de toate este bine sa tineti cont de faptul ca un astfel de concediu fara plata se acorda la cerera salariatilor si nu din initiativa angajatorului. In cazul in care intampinati probleme economice puteti dispune intreruperea sau reducerea temporara a activitatii cu respectarea prevederilor legale si plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza.

Atat concediul fara plata cat si intreuperea / reducerea temporara a activitatii se opereaza in Revisal. Ambele rsunt situatii de suspendare a contractului individual de munca.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2021
Am lucrat in invatamant si din totdeauna am avut ore suplinite, care nu au fost evidentiate in cartea de munca .Pot...[citeste mai mult]
Publicat la data 26 Nov. 2021 1 raspuns