ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Vechime in munca-angajat cu 4 ore


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, in perioada studentiei (anii 1985-1991), fiind studenta la seral, am lucrat cu contract de munca (in aceeasi firma in care lucrez si acum), program de 4 ore, iar la terminarea facultatii, am trecut la program de 8 ore.
Cum se calculeaza vechimea in munca in acest caz? Mai concret, cei 6 ani lucrati cu program de 4 ore, se considera vechime in munca 3 ani sau 6 ani? Intreb acest lucru pentru ca la firma la care lucrez mi se spune ca am vechime in munca cu cca. 3 ani mai putin decat ar fi socotiti calendaristic (se considera cei 6 ani cu program de 4 ore, doar ca 3 ani vechime in munca) si pentru ca, tot pe acest site, la o intrebare asemanatoare, raspunsul era: "Vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract cu timp partial de 2 ore si pentru un contract cu norma intreaga."
(https://clublegislatiamuncii.manager.ro/drepturi-salariale/programul-de-2-ore-de-munca-pe-zi-cum-se-calculeaza-la-vechime-48407.html?utm_source=club-legislatiamuncii-23062016&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter)
Va multumesc!

Ioana Chiorean
 User  Ioana Chiorean
a intrebat la 01 Iul. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Chiorean
 User Ioana Chiorean
a raspuns userului adriana iancu la 11 Iul. 2016
Multumesc pentru raspuns, d-na expert Adriana Iancu. Raspunsul dumneavoastra imi da o speranta.
Dupa cum puteti vedea din celalalt raspuns pe care l-am primit, exista alte persoane, nu numai angajatorul meu, care considera ca trebuie sa mi se taie cca. 3,5 ani din vechime.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Chiorean
 User Ioana Chiorean
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Iul. 2016
Multumesc pentru raspuns.
Sa inteleg ca desi Legea 3 din 1977 a fost abrogata in 2001, prevederile ei au inca efect asupra vechimii mele in munca?
Parerea mea este ca legislatia prezinta lacune legate de cei care au muncit si au fost si studenti. Cei care au ales aceasta forma de invatamant inainte de 1989 (si nu au fost deloc putini, pentru ca era singura forma de invatamant superior prin care iti puteai asigura ramanerea in oras) sunt acum dezavantajati de prevederile legale:
-nu li se considera vechime integrala deoarece au lucrat 4 ore/zi;
-nu se incadreaza la vechime nici prin faptul ca au fost studenti (precum celor care au fost studenti la zi si li se considera vechime perioada studiilor).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Iul. 2016
Vechimea in munca pentru perioada respectiva care se asimileaza stagiului de cotizare la pensie este proportionala cu timpul de munca efectiv lucrat.Vedeti al 5 a acestui articol
ART. 20 DIN LEGEA 3 DIN 1977
(1) La stabilirea vechimii in munca se ia in considerare si timpul in care persoana:

(2) Constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece:
a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;
b) a fost suspendata din functie ori i s-a desfacut contractul de munca, daca aceste masuri au fost anulate ulterior ca fiind ilegale.
(3) Se considera vechime in munca si perioada in care o persoana incadrata in munca urmeaza cursuri de pregatire profesionala sau politica.
(4) De asemenea, se considera vechime in munca perioadele pentru care s-a cotizat la fostele asigurari sociale, ori la casele de pensii preluate de stat.

(5) Pentru persoanele care au fost incadrate sa lucreze, potrivit legii, cu program redus, vechimea in munca se ia in considerare proportional cu timpul lucrat.
(6) Perioada in care o femeie a fost incadrata, cu program redus, potrivit legii, pentru ingrijirea copiilor in virsta de pina la 6 ani, se socoteste ca timp integral.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Iul. 2016
Vechimea in munca este definita la art. 16 alin. 4 din Legea 53/2003 ?? Codul muncii ca fiind munca prestata in temeiul unui contract individual de munca.
Conform art. 106 salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.Prin urmare vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract individual de munca cu timp partial de 2, 4, 6 ore si pentru contractul individual de munca cu norma intreaga.

Alte intrebari despre Timp de munca