ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Suspendare contract - absente nemotivate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cazul absentelor nemotivate, in Codul Muncii se precizeaza ca se poate suspenda contractul individual de munca. E obligatoriu sau ramane la latitudinea angajatorului daca se suspenda sau nu? In contractul colectiv de munca am precizat ca se suspenda pe durata cercetarii disciplinare prealabile. Contractul individual de munca se suspenda numai pe durata cercetarii disciplinare prealabile sau din prima zi de nemotivat? Pentru ca sa zicem ca el absenteaza o luna de zile, iar cercetarea disciplinara prealabila incepe cu a 11 a zi de absentat nemotivat si dureaza 5 zile, eu ii fac suspendare de contract individual de munca numai pentru cele 5 zile de cercetare disciplinara prealabila sau pe toata perioada, adica pe o luna, din prima zi pana in ultima? La cate absente nemotivate se poate desface contractul individual de munca; trebuie precizat in regulamentul intern si in contractul colectiv de muna?

Elisabeta Manoiu
 User  Elisabeta Manoiu
a intrebat la 18 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elisabeta Manoiu la 19 Sep. 2012
Are dreptul, pentru ca stagiul minim de cotizare este de o luna in ultimele 12 luni anterioare celei in care se acorda concediulu. Daca exista acest stagiu el are dreptul la concediu medical platit. Insa daca i s-a desfacuta deja contractul de munca, angajatorul nu mai are nicio obligatie fata de salariat in privinta concediului medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns userului Dragos O. la 18 Sep. 2012
Salariatul care absenta nemotivat si-a luat adeverinta pentru spital, insa nu s-a dus la medic sau la spital, ci a absentat in continuare. Concret, dupa ce a absentat 3 luni nemotivat i s-a eliberat adeverinta necesara la spital, dupa care nu s-a prezentat cu concediul medical pentru ca nici nu a fost la spital si a mai absentat in continuare 3 luni pana i s-a desfacut contractul individual de munca. Intrebarea pe care mi-o pun eu in cazul asta, dupa trei luni nemotivate: mai are dreptul la adeverinta pentru spital sau alt tip de adeverinta? In acest caz, contributiile pentru sanatate, nu sunt platite nici de angajator, nici de angajat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elisabeta Manoiu la 18 Sep. 2012
In Revisal apare cu salariul si sporurile asa cum au fost trecute in CIM, insa in pontaj apare ca nefiind prezent, deci cu venituri zero, ca atare el nu primeste niciun venit indiferent ce apare in Revisal.

Daca i s-a eliberat adeverinta pentru spital in acest interval deja nu mai vorbim de absente nemotivate, ci de unele cat se poate de motivate medical. Concediul medical suspenda de drept contractul individual de munca, aceasta supendare nu se opereaza in Revisal. Ar trebui sa stabiliti daca este sau nu nemotivat, daca este sau nu in medical si abia apoi sa recurgeti la procedura de suspendare a contractului de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Dragos O. la 18 Sep. 2012
Odata ce s-a stabilit caracterul nemotivat al absentelor, suspendarea devine obligatorie si se raporteaza catre ITM prin Revisal, asa cum prevede HG 500/2011. Se poate suspenda apoi pe perioada cercetarii, oricum putin probabil ca in acest caz angajatorul sa accepte ca salariatul sa vina la munca si sa fie platit pana nu i se dovedeste nevinovatia sau vinovatia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elisabeta Manoiu
 User Elisabeta Manoiu (economist, SOT)
a raspuns userului Dragos O. la 18 Sep. 2012
Da, asta am inteles ca se poate face sau nu suspendare, ca nu este obligatoriu sa ii faci suspendare de contract individual de munca pentru ca in Codul Muncii scrie ca se poate face suspendare si ca este la latitudinea reprezentantului legal al angajatorului daca aceste lucuri nu sunt specificate clar in regulamentul intern si in contractul colectiv de munca si anume la cate absente nemotivate i se desface contractul individual de munca sau in ce conditii se suspenda contractul individual de munca pe perioada absentelor nemotivate. Bineintelesc ca si specificarea acestor lucruri in contractul colectiv de munca si in ROI depinde tot de reprezentantul legal al angajatouluir daca vrea sa le precizeze sau nu din moment ce nu e obligatoriu si scrie "poate".
Problema pe care mi-o pun eu si unde nu vad logica este ca pe perioada acestor absente nemotivate care au durat 5 - 6 luni, pentru ca nu era specificat nimic in ROI si CCM, intr-un anumit caz, au intervenit modificari salariale si anume majorare pe care a trebuit sa le treaca in Revisal, el fiind absent nemotivat de 3 luni si in continuare trei luni. Contractul individual de munca nefiind suspendat din prima zi, in revisal el apare cu salariul si cu sporurile cu caracter permanent in perioada in care absenteaza nemotivat, ceea ce nu mi se pare corect pentru ca el in programul de salarii in lunile respective in care absenteaza nemotivat apare cu 0, iar in Revisal cu salariu, el neavand nici un fel de salariu pe perioada celor 5 luni de nemotivat, neplatind nici o contributie, nici impozit, iar in Revisal apare cu salariu daca contractul individual de munca nu e suspendat din prima zi de nemotivat pana in ultima.
Iar pe perioada suspendarii nu beneficiaza de nici un drept, asa scrie in contractul colectiv de munca, in schimb i s-a spus sa ii elibereze adeverinta pentru spital, chiar daca e nemotivat de jumatate de an. Pana la urma nu o sa bata revisalul cu salariile si cu declaratiile pe care le depunem pe la diverse institutii. Dupa parerea mea, logic ar fi sa i se suspende CIM din prima zi de nemotivat pana in ultima zi de nemotivat, sau in cel mai rau caz pana la incetarea contractului individual de munca.
Plus ca daca reprezentantul legal al angajatorului decide sa ii faca cercetarea disciplinara prealabila dupa 4 luni jumatate, in tot acest timp el in Revisal are salariu si sporuri, iar in programul de salarii nu are nimic. Astept si alte puncte de vedere.
Va multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Sep. 2012
Este suspendare de contract, salariatul nu primeste salariu, nu-i curge vechimea in munca pentru ca nu presteaza munca, nu are stagiu de cotizare la pensiii si somaj. Trebuie facuta suspendarea si inregistrata in REVISAL. Art 51 alineratul 2 il regasiti in REVISAL la cauze de suspendare. Personal, consider ca nu este nicio justificarte sa fie suspendat contractul de munca pe perioada cercetarii disciplinare si cat lipseste salariatul nemotivat sa nu fie suspendat. Nu vad nicio ratiune. Nu influentati informatiile referitoare la executarea contractului de munca. Se intocmeste raport pe salariat in care se evidentiaza toate modificarile, suspendarile care intervin pe perioada executarii acestuia.
Conform codului muncii decizia de sanctionare fie chiar incetarea CIM, trebuie sa se faca in termen de 30 de zile de la consemnarera abaterii, savarsirii acesteia. Prin RI se poate prevedea ca dupa 3, 4, 5, 6 sau cate zile considerati de absente nemotivate consecutive sa procedati la cercetare disciplinara pentru aplicarea sanctiunii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns la intrebare la 18 Sep. 2012
La cate absente se desface disciplinar CIM specificati dvs. in Regulamentul Intern si in CCM.
Suspendarea pentru absente nemotivate si pe durata cercetarii disciplinare este optionala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns la intrebare la 18 Sep. 2012
Este la latitudinea angajatorului.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024