ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

plata orelor suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara.
Am urmatoarea problema: lucrez in vanzari la o firma din bucuresti unde am salariu fix si un comision permanent din vanzari (in cim scrie sporuri = incluse in salariul de baza lunar iar la prestatii suplimentare in bani nu scrie nimic). De doua ori pe luna lucrez sambata 10 ore pe zi neplatite si ni se spune ca daca luam comision (care sambata poate fii de cateva zeci de lei) nu se mai platesc orele suplimentare. Eu cred ca este ilegal ce face angajatorul (firma foarte mare de altfel).
Ce parere aveti?

Dragu Dan
 User  Dragu Dan
a intrebat la 16 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Oct. 2013

Art. 119
Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........................................................
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Oct. 2013
Aceeasi ca si dvs, este ilegala procedura. Faptul ca primiti comision ar trebui sa fie precizat in CCM sau in contractul de munca iar sumele primite sa fie supuse impozitarii si contributiilor, pentru ca fac parte din salariul brut realizat in luna in care primiti aceste bonusuri. Orele suplimentare sunt altceva, ele se lucreaza numai cu acordul scris al angajatului si nu impuse de angajator, exceptie de la regula fac doar situatiile in care intervine forta majora sau un accident. Aceste ore se compenseaza cu timp liber platit, corespunzator numarului de ore suplimentare, acordat in urmatoarele 60 de zile. Iar daca nu se poate acorda liber, angajatorul va plati obligatoriu un spor minim de 75% la salariul de baza corespunzator. In pontaj trebuie sa apara orele suplimentare.

Foarte probabil acesti bani repezinta plata la negru daca spuneti ca nu apar nicaieri, nici pe stat macar.

Mai aveti insa o problema, si anume acele zile de weekend lucrate. Legea prevede ca obligatorie acordarea repausului saptamanal, iar daca nu este posibil in zilele de sambata si duminica, repausul se va acorda in alte doua zile consecutive din saptamana alese in acest scop. Pe langa aceste zile, ar trebui sa primiti un spor la salariu a carui valoare se stipuleaza in CCM sau CIM. Insa din cele relatate reiese ca nici acest drept nu este respectat.

Personal va recomand sa contactati ITM si sa solicitati un control la sediul angajatorului. Eu va redau mai jos si articolele din Codul muncii unde regasiti cele mentionate de mine.

Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....................................
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
...................................
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu Viviana Serni Radu Anton George Andreescu alexei delimart violeta Georgescu
TOP RASPUNSURI 2024