ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Timp liber platit in sectorul bugetar


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt angajat (si) in invatamantul preuniversitar, personal nedidactic - paznic.
In urma unei inspectii a ITM, mi s-au acordat: spor pentru ore suplimentare (70%) si spor pentru ore efectuate in zile in care nu se lucreaza in cadrrul schimbului normal de lucru - de repaus saptamanal si sarbatori legale (100%), pana in 2010 (exclusiv). Ulterior legislatia nu a mai permis acordarea acesto sporuri, ci a impus acordarea de timp liber corespunzator.
Intrebare:
Am dreptul la timp liber corespunzator pentru fiecare dintre sporurile care nu se mai acorda, adica inclusiv pentru orele efectuate in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale, chiar daca acestea nu sunt ore suplimentare? Daca nu, care ar fi motivul?


Adaugata in: Drepturi salariale
John Smith
 User  John Smith
a intrebat la 11 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
John Smith
 User John Smith
a raspuns la intrebare la 18 Ian. 2013
Stimata doamna,
Intrebarea mea initiala e la timpul prezent (gramatical), tot la timpul prezent se refera si Legea 283/2011(actualizata) pe care am mentionat-o si care la art. 7 are acelasi continut cu textul citat de dvs. din lg 285/2010, dar care se refera la anul 2011.
Ce intelegeti dvs din formularea.
"...precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru".

Nu ar avea rost sa mai mentioneze zilele de repaus saptamanal, care in cadrul schimbului normal de lucru sunt sambata si duminica, daca s-ar referi tot  la ore suplimentare?
Dupa dvs., sporul care mi s-a acordat pentru aceste zile nu mi s-a cuvenit.
Sa fim seriosi ... N-are rost sa facem pe prostii... Sunteti departe...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului john smith la 15 Ian. 2013
Legea este 285/2010 si nu cea mentionata de dvs, aceea este cu totul alta lege.

Ea prevede astfel:

Art. 9
(1) In anul 2011, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.

Este vorba de anul 2011.

Liberul ar fi trebuit sa il primiti pana acum, pentru orele lucrate suplimentar. In cazul muncii in weekend daca ati primit alte zile din saptamana drept repaus saptamanal, atunci s-a respectat legea. Daca nu, este o problema. Repausul saptamanal se acorda in mod obligatoriu in fiecare saptamana. Insa el nu se compenseaza cu timp liber la fel cum se compenseaza munca suplimentara, ci obligatoriu primiti alte zile libere in saptamana, consecutive, drept repaus. Zilele de sarbatoare legala se compenseaza cu timp liber daca nu primiti spor, este legal conform Codului muncii.

Sectiunea 2 - Repausul saptamanal

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Sectiunea 3 - Sarbatorile legale

Art. 139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun;
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Art. 140
Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
John Smith
 User John Smith
a raspuns userului georgeta ganea la 14 Ian. 2013
Poate nu ati citit cu atentie intrebarea. Conform Legii 283/2011(actualizata), am dreptul la timp liber corespunzator pentru orele efectuate in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale, chiar daca acestea nu sunt ore suplimentare?

283/2011.
?Art.7 - (1)
...munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 14 Ian. 2013
Nu se poate acorda timp liber platit pentru alte sporuri care nu vi s-au mai dat, in compensare..
Plata se face pe baza unui pontaj. La fel si recompensarea orelor lucrate suplimentar, se face pe baza unei evidente oprivind prezenta dumneavoastra la lucru in afara programului normal de lucru
Art. 119 din codul muncii republicat
Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.


Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024