ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Unde ma pot adresa daca doresc sa aflu cu exactitate drepturile salariale?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Doresc sa aflu unde ma pot adresa pentru a-mi afla drepturile salariale pe care le am (salarul de baza, sporuri, tichete de masa etc), avand in verdere ca de mai bine de 10 ani firma la care lucrez imi refuza dreptul de a lua la cunostinta si a semna statul de plata, refuza sa imi prezinte vreun document in care sa se precizeze clar daca beneficiez sau nu de tichete de masa, refuza sa imi acorde sporurile prevazute in Codul Muncii pentru munca prestata pe motiv ca Contractul Colectiv de munca negociat nu le prevede, refuza sa imi plateasca salariu la timp etc. Va multumesc.

Adaugata in: Drepturi salariale
Mike Mikelson
 User  Mike Mikelson
a intrebat la 01 Iul. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Iul. 2015
1. Salariul de baza este cel pe care l-ati negociat sib care este inserat in contractul individual de munca.
2.Regulile de stabilire a salariatilor care beneficiaza de tichete de masa si conditiile de acordare a acestora sunt prevazute in HG 5/1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 2 din acest act normativ angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legale constituite sau cu reprezentantii salariatilor, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa.
3. Sporurile sunt: legale sau conventionale.
Sporurile legale (obligatorii) indiferent de prevederile contractului individual de munca si contractului colectiv de munca sunt:
-sporul pentru munca suplimentara
-sporul pentru munca prestata in timpul noptii
-sporul pentru acordarea repausului saptamanal in alte zile decat sambata si duminica
-sporul pentru zilele de repaus saptamanal acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor
-sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala in cazul in care compensarea cu timp liber corespunzator nu poate fi efectuata in termen de 30 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Sporurile conventionale sunt acele sporuri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde numai daca au fost negociate si inserate in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca aplicabil
Daca dumneavoastra considerati ca angajatorul va incalca drepturile prevazute de lege puteti face sesizare la Inspectia muncii.
Legea 108 / 1999 este cadrul legal de functionare a Inspectoratelor teritoriale a muncii. Acestea sunt organisme in a caror atributii intra controlarea angajatorului, in privinta respecatrii legislatiei muncii.
Inspectorii sunt obligati de lege sa respecte confidentialitatea oricarei reclamatii care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniu si, de asemenea, sunt obligati sa nu dezvaluie faptul ca inspectia a fost efectuata ca urmare a unei reclamatii



Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024