ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Se poate modifica fisa postului fara acordul salariatului?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
in urma primirii unui avertisment scris am primit si o fisa a postului noua. Mentionez ca in prezent sunt incadrat ca economist contabilitate generala. In fisa postului noua pe langa obligatiile vechi s-au introdus obligatii ce tin de gestionar : receptia si manipularea marfurilor, intocmirea si semnarea nirurilor, intocmire bonuri consum, intocmirea si semnarea fiselor de magazie, deschiderea si inregistrarea fiselor de inventar,, semnarea in cazul inventarierii a declaratiei gestionarului, supunerea reglementarilor legii 22/1969 privinf angajarea gestionarilor. - toate acestea fara intocmirea uni inventar. In acest moment exista un gestionar care raspunde de aceasta gestiune.
Am comunicat departamentului personal si implicit conducerii ca nu sunt de acord cu semnarea noii fise a postului.
Am rugamintea sa ma sfatuiti cum sa procedez in continuare daca acestia insista. Nu am de gand sa-mi dau demisia.

Va multumesc,



Viorel Valentin
 User  Viorel Valentin
a intrebat la 24 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihaela Matache la 29 Apr. 2014
Legat de preaviz aveti drepate, am incurcat eu articolele , este greseala mea si mi-o asum.

Totusi este bine sa nu scapam din vedere faptul ca o desfiintare de post nu se face chiar oricum, trebuie respectate niste proceduri si sa existe motive reale si intemeiate.

Referitor ce face sau nu face angajatorul, din ce relatati dvs reiese exclusiv o practica ce are la baza incalcarea legii flagrant de catre angajator. Caz in care angajatul are la indemana sa posibilitatea contestarii in instanta a procedurii de concediere, prin contestarea deciziei astfel primite. Chiar si o fisa noua de post poate fi refuzata de catre angajat, este vorba tot de acordul partilor, ambele, asupra ei.

Dreptul angajatorului de a stabili atributiile se naste anterior angajarii, cand pe langa contractul de munca ii da salariatului spre semnare fisa postului. In Contractul de munca nu veti mai regasi mentionat acest drept, petnru ca dupa angajare intervine acordul salariatului privind modificarea fisei sau inlocuirea ei. Atat timp cat nu se modifica functia de incadrare sau COR nu exista un motiv real pentru inlocuirea unei fise de post cu una noua.

Bine ar fi insa sa nu panicam utilizatorii, poate experienta dvs este cea de care vorbiti, dar nu o putem extinde la modul general. Iar la indemana au intotdeauna legea si interventia autoritatilor, atat timp cat apeleaza la ele.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [2]
Mihaela Matache
 User Mihaela Matache
a raspuns la intrebare la 28 Mar. 2014
Buna ziua.
In raspunsul meu nu am facut nicio referire la cercetarea disciplinara prealabila . Am precizat doar ca salariatul are posibilitatea de a se folosi de procedura de solutionare a contestatiilor individuale care ar trebui sa existe in ROI-ul societatii la care este angajat, daca apreciaza ca i-au fost incalcate drepturile , sau, in speta data, daca apreciaza ca unele din atributiile cuprinse in fisa postului noua nu se aplica postului / functiei in care este angajat . Cat priveste fisa postului dvs ati precizat in primul raspuns , CITEZ :" Fisa postului se modifica prin act aditional, deci cu acordul salariatului, sau se poate intocmi o noua fisa de post actualizata ", IAR USER-UL care a formulat intrebarea a precizat :ca a primit o fisa a postului noua. Deci nu este vorba de o completare de a atributii , ci de o fisa cu totul noua.

Intentia mea a fost doar de a-l pune in garda referitor la faptul ca , desi , legal are posibilitatea sa nu semneze fisa postului , in practica nu are niciun motiv sa stea linistit ( mai ales ca din exprimare reiese clar ca s-au formulat sau ca se asteapta la presiuni din partea angajatorului din moment ce a spus f clar ca nu are de gand sa-si dea demisia ) . Cu riscul de a ma repeta, de obicei niciun angajator nu ramane pasiv la un refuz al salariatului si urmatoarea actiune a lui va fi aceea de a incerca sa scape de salariatul respectiv.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihaela Matache la 27 Mar. 2014
Nu as vrea sa mi-o luati in nume de rau dar desi experienta este vasta, totusi sunt erori, din pacate,

Fisa postului nu se modifica NICIODATA unilateral, nu stiu unde apare in Codul muncii aceasta posibilitate. Numai daca apare un act normativ care sa impuna modicicarea ei, altfel ea se modifica prin act aditional. Stabilirea unilaterala a atributiilor salarialui, fara acordul sau, echivaleaza cu o impunere si incalcarea dreptului prevazut in Constitutie si in Codul muncii referitor la liberatea muncii. Angajatorul nu semneaza de luare la cunostinta, ci semneaza o fisa de post, pe care la fel de bine o poate refuza daca ea contine clauze abuzive sau cu care angajatul nu este de acord, putand intra astfel intr-o renegociere.

Apoi, cercetarea dicsciplinara individuala nu are absolut nicio legatura cu art. 65 (1), aceea este desfiintarea postului. Iar in cazul concedierii disciplinare nu se acorda preaviz, nu exista in legislatia muncii o astfel de obligatie precizata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Mihaela Matache
 User Mihaela Matache
a raspuns la intrebare la 27 Mar. 2014


Buna ziua .
In primul rand conform art. 40 alin 1 lit b din Codul Muncii Angajatorul are dreptul : " sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat , IN CONDITIILE LEGII . "
Acesta este un drept unilateral al angajatorului , iar salariatul semneaza de luare la cunostinta ( dc nu este informat asupra atributiilor postului , nu i se poate pretinde sa le respecte) , iar nu pt a i se cere acordul .
Sfatul meu este sa semnati , eventual cu precizarea ca atributiile x, y , z se aplica gestionarilor si apoi sa mergeti pe procedura de SOLUTIONARE A CERERILOR SAU RECLAMATIILOR INDIVIDUALE ALE SALARIATILOR , care ar trebui sa fie prevazuta in Regulamentul intern si care ar trebui sa sune in genul :
" In masura in care va face dovada incalcarii unui drept al sau, orice salariat interesat poate sesiza angajatorul in scris cu privire la dispozitiile Regulamentului intern,fisei postului , contractului individual de munca , cu precizarea expresa a prevederilor ce ii incalca dreptul si a prevederilor legale care considera salariatul ca sunt astfel incalcate.
Angajatorul desemneaza o persoana care sa formuleze raspunsuri la cererile sau reclamatiile individuale ale salariatilor in legatura cu modul de derulare al raportului de munca intre angajator si angajat cu respectarea prevederilor regulamentului intern de catre angajati care vor fi comunicate acestora personal sau prin posta.
Sesizarea astfel formulata va fi inregistrata in registrul general de intrari-iesiri al societatii si va fi solutionata de catre persoana imputernicita special de catre angajator, in conformitate cu atributiile stabilite in Fisa postului, sau precizate in cuprinsul contractului individual de munca." .

Din experienta de peste 15 ani in resurse umane pot sa va spun ca refuzul salariatului de a se conforma solicitarilor angajatorului atrage aproape invariabil declansarea procedurii concedierii individuale conf art . 65 alin 1 din Codul Muncii , modalitate relative eleganta si pana la urma convenabila pt ambele parti ( in sensul ca salariatul mai este platit 20 de zile de preaviz si are si dreptul la somaj ) de a scapa de un salariat indezirabil .

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Viorel Valentin
 User Viorel Valentin
a raspuns la intrebare la 24 Mar. 2014
Multumesc pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Mar. 2014
Fisa postului se modifica prin act aditional, deci cu acordul salariatului, sau se poate intocmi o noua fisa de post actualizata. Dvs ati primit o alta fisa de post dar asta nu inseamna ca trebuie sa o si semntati daca nu sunteti de acord cu termenii inclusi in ea. In cazul refuzului, va ramane in continuare valabila fisa de post pe care o aveti in prezent. Dar acest refuz nu poate atrafe concedierea dvs. Cat despre demisia, ea trebuie sa aiba la baza exclusiv initiativa dvs, si nu pe cea a angajatorului sau o presiune din partea lui. Daca nu doriti sa faceti acest pas, nu aveti de ce sa il faceti. E bine sa tineti cont si de faptul ca demisia va anuleaza si dreptul la indemnizatia de somaj, asta in cazul in care aveti in vedere si solicitarea ei.

Alte intrebari despre Fisa postului

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion adriana iancu violeta Georgescu Radu Anton George Andreescu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024