ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Dreptul la securitate si sanatate in munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sunt angajata la o firma particulara de 2 ani jumatate ca operator suport tehnic, acum 2 luni am facut analize si am descoperit ca am hepatita B cronica, l-am anuntat pe seful meu de acest lucru si mi-a spus ca trebuie sa ii informeze si pe colegii mei, insa eu nu vreau pentru ca colegii te discrimineaza, am avut cazuri de acest gen.Ce as putea face pentru ca este un lucru personal si nu vreau sa afle si ceilalti colegi si mai ales fara acordul meu!?


Multumesc.

Florentina Dragan
 User  Florentina Dragan
a intrebat la 02 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Dragomir Dascalu la 04 Iun. 2014
Nu exista temei legal pentru suspendarea contractelor tuturor salariatilor pentru ca nu li se acorda tutor concediul medical de carantina de catre directia de sanatate ca urmare a imbolnavirii unui salariat.

Iar hepatita este boala din categoria celor infecto-contagioasa si nu a hepatopatiilor. Este boala transmisa printr-un virus, virusul B mai precis. http://www.sfatulmedicului.ro/Hepatite-virale/hepatita-virala-b-generalitati_634

Boala este una problematica si destul de serioasa, sper ca doamna sa nu ma inteleaga gresit, dar cel mai bine ar fi sa fie contactata directia de sanatate publica si eliberat acest certificat medical, pentru ca ea sa poata beneficia de medical indemnizat pana la vindecare si sa fie evitat contactul cu ceilalti salariti cat mai mult.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Dragomir Dascalu la 04 Iun. 2014
De acord cu dvs in privinta mendicului de medicina muncii, in totalitate chiar. Insa nu scapati din vedere ca boala este una transmisibila, desi dvs ati afirmat ca nu este. Elementul este unul important.

Iar suspendarea nu se face pentru toti salariatii, in aceasta privinta informatia nu este corecta. Concediul de carantina este un concediu medical, acordat in baza OUG 158/2005, pe baza unui certificat medical (vedeti art. 20 (1) din Ordonanta). Suspendarea se face deci pentru un singur salariat si este suspendare de drept, care este afectat de o boala contagioasa ce reprezinta pericol pentru ceilalti salariati ai unitatii.

ART. 20
(1) Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.

Certificatul medical se elibereaza de directia de sanatate publica, aceasta este institutia pe care angajatorul cel mult ar trebui sa o anunte ca sa vada ce pasi sunt de parcurs mai departe si sa dispuna o masura potrivita pentru toti salariatii, nu doar pentru cel afectat de boala.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragomir Dascalu
 User Dragomir Dascalu
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Iun. 2014
HG 355/2007 stabileste contraindicatiile pentru hepatopatii . Carantina se stabileste de catre Directia de sanatate publica, nu de catre angajator. Iar suspendarea CIM in acest caz se face pentru toti lucratorii. E adevrat ca hepatita se transmite prin sange si produse din sange, saliva, sperma, secretii vaginale, lichid amniotic, alte fluide corporale dar, (cu scuzele de rigoare) cred ca sarcina de munca a doamnei nu presupune activitati care sa faca posibil aceste cai de transmitere. Recomandarea mea este sa anunte medicul de medicina muncii care va stabili caile de urmat. Multa sanatate !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Dragomir Dascalu la 04 Iun. 2014
Este adevarat ca in cazuri medicale angajatorul nu are voie sa comunice celorlalti salariati informatii despre starea medicala a salariatului bolnav. Din acest motiv i-a si transmis sa le comunice lor. Angajatorul insa ar trebui sa suspende contractul in baza art. 50 c). - carantina. Pentru ca restul persoanlului cu care acesta intra in contact, sanatatea si securitatea lui in munca, este pusa in pericol.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Dragomir Dascalu la 03 Iun. 2014
Hepatita B se transmite inclusiv prin saliva, sau chiar prin alte fluide ale corpului. Ceea ce inseamna ca se poate, prin accident desigur, nu voluntar, transmite chiar si prin vasul de toaleta odata ce persoana infectata s-a asezat pe el.

Contraindicatiile pot fi numeroase pentru o astfel de afectiune, in special in medii precum cele sanitare sau alimentare o persona de acest tip nu are voie sa lucreze, intrand in contact frecvent cu alti pacienti sau cu alimente.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Dragomir Dascalu la 03 Iun. 2014
Atentie foarte mare: hepatita B este boala infecto-contagioasa, deci se transmite. Ca atare ar trebui anuntat angajatorul in mod obligatoriu pentru este vorba si de sanatatea altor persoane din mediul respectiv de lucru. Nu este vorba de orice hepatita ci de cea tip B.

Boala este extrem de grava daca se lucreaza intr-un mediu in care pot aparea leziuni la niveul pielii care sa implice sangerare sau chiar si in cazul in care se consuma bauturi, de exemplu, din acelasi recipient cu persoana infectata, si ambele au leziuni bucare. Se transmite prin sange, la fel ca HIV. Toate tipurile de hepatita sunt virale deci nu va grabiti sa afirmati ca nu este transmisibila pentru ca este.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Dragomir Dascalu
 User Dragomir Dascalu
a raspuns la intrebare la 03 Iun. 2014
Nu aveati nicio obligatie sa anuntati seful despre diagnosticul dumneavoastra, iar seful nu are niciun drept sa va oblige sa va anuntati colegii. Hepatita cronica nu este o boala transmisibila. Exista unele containdicatii pentru aceasta afectiune pentru anumite locuri de munca cu expunere la agenti chimici (vedeti Fisele de examinare din Anexa 1 la HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor). Singurul care poate stabili daca va puteti continua activitatea la acest loc de munca este medicul de medicina muncii, dar nici acesta nu are dreptul sa faca public diagnosticul dumneavoastra. Actul normativ mai sus mentionat spune: Art. 46. - Dosarului medical ?i sunt aplicabile prevederile art. 21-25 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, referitoare la dreptul la confidenţialitatea informaţiilor şi viaţa privată a pacientului.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca