ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Instruire straini


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


O societate comerciala din alta tara isi trimite salariatii straini sa presteze o activitate pentru o societate comerciala romaneasca timp de mai multe luni sau ani. Societatea comerciala din Romania are obligatia de a deschide fisa de instructaj individuala de securitatea muncii pe perioada cit lucreaza pentru ea? Sau nu il intereseaza, ii face numai instructajul introductiv general pe o fisa de instructaj colectiva si atit? Exista vreun articol, ceva explicit undeva in legislatie care sa lamureasca acesta situatie?

. Dobrogeanul
 User  . Dobrogeanul
a intrebat la 20 Oct. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Daniel Irava
 User Daniel Irava (Serviciu Extern SSM / PSI abilitat, PROTECT GAL)
a raspuns la intrebare la 12 Iul. 2012
Societatea straina trebuie sa incheie un contract cu un serviciu extern, nu numai pt partea de instruire, ci si pentru evaluarea riscurilor, etc.
Avem experienta in astfel de situatie cu parteneri straini.
Va stam la dispozitie pentru colaborare, daca este cazul.
Contact:
protectgal@yahuu.com
work.safe10@yahoo.com
mob: 0749454940, 0758843619
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
. Dobrogeanul
 User . Dobrogeanul
a raspuns la intrebare la 25 Oct. 2011
Mersi pentru raspunsuri.
Sa aduc mai multe amanunte:
Doua societati comerciale, una cu personalitate juridica romana, alta cu personalitate juridica straina. SC romaneasca incheie un contract cu SC straina pentru ca aceasta sa presteze o activitate. De exemplu sudarea speciala a unor componente. La sosirea in SC romaneasca personalului strain i se face un instructaj introductiv general.
Intrebarea era daca SC romaneasca are obligatia sa deschida fisa de instructaj si sa ii faca instructajul la locul de munca si periodic. Mentionez ca SC straina are obligatia ca, la trimiterea personalului in Romania sa fie instruit. O alta mentiune ar fi ca personalul strain utilizeaza o tehnologie pe care SC romaneasca nu o foloseste. Cu ce material sa il instruiasca SC romaneasca daca habar nu are ce riscuri presupune utilizarea acelei tehnologii si/sau acelei aparaturi?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului . dobrogeanul la 21 Oct. 2011
Faptul ca nu are filiala in Romania nu inseamna ca nu are personalitate juridica. Probabil va referiti la faptul ca nu are personalitate juridica pe teritoriu.

Daca inteleg eu bine, nelamurirea este legata de posibilitatea unui cetatean strain de a efectua instructaj ssm pentru personal roman. In caz contrar, va rog sa ma corectati.

Referitor la posibilitatea cetatenilor straini de a afectua instructaje de protectia muncii pe teritoriu Romaniei, HG 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319 din 2006 permite acest lucru. Iata ce prevede hotararea privind acest lucru:

Art. 45 indice 1. - 1 Persoanele fizice si juridice stabilite intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European care au fost supuse in aceste state unei proceduri similare celei de abilitare pot presta servicii de prevenire si protectie pe teritoriul Romaniei, fara a fi abilitate potrivit prezentelor norme metodologice, in urmatoarele moduri:
a permanent;
b temporar sau ocazional.
2 Persoanele fizice si juridice stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European care nu au fost supuse in aceste state unei proceduri similare celei de abilitare pot presta servicii de prevenire si protectie pe teritoriul Romaniei doar daca sunt abilitate potrivit prezentelor norme metodologice.

Art. 452. - 1 Persoanele fizice si juridice prevazute la art. 451 pot presta pe teritoriul Romaniei activitatile de prevenire si protectie mentionate la art. 15 numai dupa notificarea prealabila a Comisiei de abilitare si avizare din cadrul inspectoratului teritorial de munca pe raza caruia isi desfasoara activitatea sau isi au sediul, dupa caz.
2 Inceperea prestarii activitatii acestor servicii externe este conditionata de notificarea prevazuta la alin. 1 si, in cazul prevazut la art. 451 alin. 1 lit. a, de transmiterea, impreuna cu formularul de notificare, a urmatoarelor documente:
a actul de inregistrare la oficiul registrului comertului, in copie;
b autorizatia/atestatul/certificatul emisa/emis intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, in copie certificata de detinator si in traducere neoficiala;
c lista cu personalul care detine certificate de competenta profesionala corespunzatoare, semnata si stampilata de persoana autorizata;
d certificate de competenta profesionala sau documente similare emise de autoritati dintr-un stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European, in copie autorizata de detinator si in traducere neoficiala.
3 Dreptul de a presta al persoanelor prevazute la alin. 1 incepe din momentul notificarii Comisiei de abilitare si avizare, respectiv la:
a data inregistrarii notificarii, in situatia depunerii la secretariatul Comisiei de abilitare si avizare sau prin PCU electronic;
b data confirmarii de primire, in cazul expedierii prin posta a notificarii.

Altfel spus, daca societatea intentioneze sa contracteze un serviciu extern pentru efectuarea instructajuluio poate face, cu respectare prevederilor legale privind pregatirea si experienta in domeniu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
. Dobrogeanul
 User . Dobrogeanul
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Oct. 2011
Societatea comerciala straina nu are filiala in Romania, deci nici personalitate juridica.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului . dobrogeanul la 21 Oct. 2011
Daca persoana respectiva este incadrata cu contract pe teritoriul Romaniei, in baza unui permis de sedere, se supune acelorasi prevederi legale precum un salariat de nationalitate romana.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
. Dobrogeanul
 User . Dobrogeanul
a raspuns userului Viviana Serni la 21 Oct. 2011
Normele generale pe protectia muncii numai sint valabile; au fost inlocuite cu mai multe hotariri de guvern iar singurele legi pe care le stiu si fac referire la instruirea personalului privind ssm sint legea 319/2006 si normele ei de aplicare.

In normele de aplicare spune asa:

"Instruirea la locul de munca
Art. 90. - 1 Instruirea la locul de munca se face dupa instruirea introductiv-generala si are ca scop prezentarea riscurilor pentru securitate si sanatate in munca, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca, post de lucru si/sau fiecarei functii exercitate.
2 Instruirea la locul de munca se face tuturor lucratorilor prevazuti la art. 83, inclusiv la schimbarea locului de munca in cadrul intreprinderii si/sau al unitatii."

iar art 83 spune asa:

"Art. 83. - Instruirea introductiv-generala se face:
a la angajarea lucratorilor definiti conform art. 5 lit. a din lege;
b lucratorilor detasati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
c lucratorilor delegati de la o intreprindere si/sau unitate la alta;
d lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar."

Personalul strain nu il putem considera detasat pentru ca nu este platit de societatea comerciala romana. Daca personalul strain il consideram personal delegat, atunci i se face instructaj la locul de munca si logic i se deschide si fisa de instructaj individual privind ssm. Inclin sa cred ca aceasta varianta este cea corecta cu atit mai mult cu cit personalul strain face parte din echipa de conducere a unui proiect in care fac parte salariati de la ambele societati iar personalul strain are si sefi romani.

Intrebarea spinoasa ar fi: daca o persoana straina este sef in aceasta echipa peste personal roman are dreptul sa faca instruirea personalului roman?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Viviana Serni
 Expert Viviana Serni
a raspuns la intrebare la 20 Oct. 2011
Din Ordinul Ministerului Muncii nr. 508/20 noiembrie 2002 privind aprobarea normelor generale de protectie a muncii rezulta, la art. 93 ca pentru delegatiile straine nu este obligatorie fisa de instructaj.

Art 94 precizeaza ca cei delegati, dar si cei detasati vor fi supusi instructajului general:

http://protectiamuncii.ro/pdfs/normele_generale_de_protectie_a_muncii.pdf

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

TOP RASPUNSURI 2024