ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

SPORURI LA SALARIU


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca un angajat este in concediu de odihna sau concediu medical doar o parte din zilele lucratoare ale acelei luni ,iar restul presteaza activitate,este legal sa ii fie taiate sporurile calitate,eficienta pe acea luna?

Adaugata in: Studii de caz Pensii
Silviu-cornel Bota
 User  Silviu-cornel Bota
a intrebat la 10 Aug. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Viviana Serni
 Expert Viviana Serni
a raspuns la intrebare la 10 Aug. 2011
I. In cazul concediului de odihna
1. Referitor la perioada concediului distingem intre sporurile permanente si cele nepermanente:
a Sporurile permanente sunt inca datorate de angajator angajatului, cuantumul lor fiind inclus in valoarea indemnizatiei de concediu de odihna. In categoria sporurilor permanente intra: salariile de merit, indemnizatiile de conducere, sporul de vechime, sporul pentru conditii de munca grele, penibile, periculoase sau nocive, sporul de izolare, sporul de praf, sporul de praf.
Concluzia se desprinde din prevederile art. 150 alin. 1 republicat: " Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca."
Raportandu-ne, insa la dispozitiile alin. 2 ale aceluiasi articol, "Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. 1 din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.",
se poate desprinde ideea ca indemnizatia de concediu de odihna poate fi si mai mare decat drepturile salariale pentru zilele anterior lucrate in aceeasi luna, daca tinem cont si de faptul ca acestea puteau fi in una din cele de 3 luni anterioare concediului mai mari, intrucat cuprindeau, pe langa sporurile permanente si alte sporuri temporare, pentru munca de noapte. de exemplu, sau pentru orele suplimentare. Si asta pentru ca aceasta indemnizatie reprezinta media zilnica acestor drepturi.
Insa, indemnizatia de concediu de odihnanu poate fi mai mica decat drepturile salariale pentru zilele anterio. Codul muncii republicat prevede expres acest lucru in art. 150 alin. 1.
b Cat priveste sporurile nepermanente, intrucat ele nu sunt datorate neaparat in fiecare luna din cele 3 anterioare necesare pentru stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna, ci numai atunci cand salariatul munceste ore suplimentare sau noaptea, valoarea acestora nu se va regasi in cuantumul indemnizatiei, intrucat ele au corespuns numai unei anumite perioade, decat sub forma proprotionalitatii, intrucat ea va fi luata in calcul la media veniturilor pe ultimele 3 luni - ca baza de calcul, neavand caracter de permanenta.

2. Referitor la perioada de lucru dupa concediu in cadrul aceleiasi luni.
Perioada conceiului de odihna este asimilata din punct de vedere al veniturilor perioadei in care salariatul lucreaza, prin urmare nu este firesc ca dupa concediu, salariatul sa se pomeneasca cu diminuarea sporurilor permanente nu este cazul si al sporurilor nepermanente.

II. In cazul concediului medical, contractul individual de munca este suspendat, prin urmare, munca nu se presteaza, iar salariul nu se datoreaza. In schimb, salariatul beneficiaza, potrivit O.U.G. nr. 158/2005 de o indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, care, in afara situatiilor de afectiuni grave si accidente de munca, este de 75% din media veniturilor din ultimele 6 luni, in baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii sociale de sanatate.
Aceasta indemnizatie este datorata din prima zi pana in a cincea de incapacitate de angajator, iar din ziua urmatoare de Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pana la incetarea incapacitatii temporare de munca sau pensionarii.
Dupa revenirea la munca in cadrul unei aceleiasi luni calendaristice nu este normal sa-i fie inlaturate sporurile permanente din calcului veniturilor salariale.
In ceea ce priveste evaluarea profesionala a salariatului intors la munca dupa efectuarea concediului, aceasta se efectueaza potrivit criteriilor si procedurilor de evaluare prevazute in regulamentul intern al unitatii si a obiectivelor de performanta aduse la cunostinta prin contractul individual de munca, sau actul aditional la acesta.



Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024