ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

absente nemotivate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va contactez in legatura cu o procedura in cazul unui salariat care a absentat nemotivat de la munca.
Va rog frumos sa-mi comunicati daca am respectat pasii legali.

A fost intocmit un referat de catre sef cum ca din data x salariatul nu s-a mai prezentat la munca.
A fost intocmita convocarea unde era specificata ora, data si locul intrunirii si transmisa prin posta cu confirmare de primire.
Salariatul a fost convocat in data de 27.08.2012 doar ca a primit astazi (29.08.2012) confirmarea de primirea in urma transmiterii convocarii.
Astazi, 29.08.2012, s-a intrunit comisia, s-a incheiat un proces verbal din care reiese ca acesta nu s-a prezentat la comisie in data de 27.08.2012 si ca nu a adus nici un document care sa justifice lipsa de la locul de munca.
In urma intrunirii acestei comisii tot azi, 29.08.2012, s-a intocmit decizia de sanctionare a acestuia prin care este mentionata neprezentarea salariatului la convocare si faptul ca acesta nu a prezentat nici un document pentru justificarea absentelor nemotivate, iar conf. art. 251 alin. 3 neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
In urma acesteia se ia decizia de desfacere disciplinara a cim-ului, conf. art. 248 (1) lit e din Codul Muncii.
Aceasta decizie i se comunica salariatului prin posta tot cu data de astazi 29.08.2012.
Iar in data cand voi primi confirmarea de primire in urma acestei decizii de sanctionare ii pot desface contractul de munca disciplinar.

Decizia arata c-am asa:

Antet societate:

1. In urma referatului intocmit de catre.....prin care se mentioneaza ca ati lipsit nemotivat din data de........
2. S-a incalcat urmatoarele art... din Regulamentul Intern
3. Salariatul nu s-a prezentat la convocare nr.../data....ora conform procesului verbal intocmit in data de sub nr., conform art 251 alin 3 neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Decide:

Incepand cu data de .......inceteaza contractul individual de munca al salariatului ......inregistrat sub nr.......conform art 61 lit a din codul muncii.

Prezenta decizie s-a intocmit in doua exemplare si se va comunica salariatului.

Prezenta decizie poate fi contestat in termen de 30 de zile de la comunicare.


Astept raspuns din partea dvs.
Sper ca procedura mea sa fie in regula.


Adaugata in: Abateri disciplinare
Brasoveanu Alina
 User  Brasoveanu Alina
a intrebat la 29 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului brasoveanu alina la 02 Sep. 2012
Nu, sanctiunea in sine este desfacerea contractului individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului brasoveanu alina la 31 Aug. 2012
Se intocmeste decizia de defacere disciplinara, aceea este decizia de sanctionare. Nu se intocmesc doua decizii, una de sanctionare si una de desfacere disciplinar, probabil ca asa s-a inteles din expirmarea dvs.

Daca intr-adevar acea convocare a ajuns la salariat fix in data de 27.08, atunci ar putea fi o problema asa cum spune si Dna. Guran, pentru ca nu i se da salariatului suficient timp de a se prezenta pentru cercetare. Depinde si cu cat timp inainte ati trimis convocarea insa, caz in care, daca posta a intarziat, problema vine din partea lor, mai putin a dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Guran
 User Diana Guran
a raspuns la intrebare la 31 Aug. 2012
Din punctul meu de vedere trebuie vazut cand a primit convocarea pentru ca si in situatia in care doar confirmarea de primire s-a intors la angajator pe 29.08.2012, faptul ca nu a existat un termen rezonabil din momentul in care a primit convocarea pana la convocarea propriu-zisa este un aspect pe care un judecator l-ar putea considera drept o incalcare a dreptului la aparare din partea angajatorului. Astfel, avand in vedere ca dureaza cam 2 zile sa se intoarca convocarea de la destinatar la expeditor, eu consider ca nu i-ati acordat un termen rezonabil (este foarte posibil ca angajatul sa fi primit convocarea in ziua convocarii, pe 27.08.2012). Dar asta ramane de vazut in cazul in care angajatul va contesta decizia de sanctionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Brasoveanu Alina
 User Brasoveanu Alina
a raspuns la intrebare la 30 Aug. 2012
Salariatul a fost convocat sa se prezinte la sediul societatii in data de 27.08 doar ca el nu s-a prezentat in data respectiva, iar eu am primit confirmarea prin posta in data de 29.08.
Asadar primind aceasta confirmare pe 29 .08 s-a facut proces verbal cum ca salariatul nu s-a prezentat la convocare pentru a-si motiva absentele.
Nu inteleg de ce nu se intocmeste decizie de sanctionare din moment ce s-a facut proces verbal, iar in urma cestuia salariatul a fost sanctionat cu desfacerea contractului conf. art. 248 (1) lit. e din Codul Muncii? Aceasta decizie de sanctionare se trimite prin posta cu confirmare.
In data primirii acestei confirmarii se face decizia de incetare conf art 61 lit a din Codul Muncii si se desface contractul de munca si bineinteles se opereaza si-n revisal la data incetarii contractului.

Nu inteleg de ce sa nu se face decizia de sanctionare?
Nu trebuie sa-i aduci salariatului la cunostinta despre sanctiunea aplicata pentru fapta savarsita?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 30 Aug. 2012
Nu se face decizie de sanctionare si decizie de incetare a CIM. Desfacearea contractului de munca disciplinar este sancitunea majora, capitala, cum vreti sa-i spuneti. Se face o singura decizie de incetare a CIM cu data de 29.08.2012, asa cum de altfel aveti inserat in decizie articolul 61 litera a cu obligatia comunicarii acesteia in 5 zile calendaristice.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Diana Guran la 30 Aug. 2012
Sper ca nu am inteles eu gresit, dar cred ca este vorba de data la care s-a intors confirmarea de primire la angajator. In baza acestui detaliu, este in regula. Daca salariatul a primit convocarea mai tarziu, desi ma indoiesc de acest lucru, atunci nu este in regula, intr-adevar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Guran
 User Diana Guran
a raspuns la intrebare la 30 Aug. 2012
Buna ziua,

Daca am inteles eu bine, l-ati convocat pe angajat pentru data de 27.08.2012, iar el a primit convocarea pe 29.08.2012, adica la doua zile dupa convocare. Daca am inteles corect, inseamna ca nu ati procedat corect pentru ca el trebuie sa primeasca convocarea cu cateva zile inainte de data propriu-zisa a convocarii pentru ca sa-si poata pregati apararea, altfel i se incalca dreptul la aparare.

Nu stiu daca am inteles corect, dar asta este opinia mea.

Diana
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Brasoveanu Alina
 User Brasoveanu Alina
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Aug. 2012
Multumesc frumos pentru raspuns.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2012
Da, este in regula.

Referitor la termenul de contestare insa, acesta este de 45 de zile de la data comunicarii in temeiul Legii 62/2011 a dialogului social. In decizie trebuie mentionata si instanta careia sa se adreseze salariatul, altfel decizia este nula, fiind incompleta. Sunt cateva elemente care lipsesc din decizie. Va redau mai jos un model de decizie actualizat:


Angajator ...
Adresa ....
Inregistrata la Registrul Comertului din ... sub nr. J.../..../....
C.U.I. ...
Telefon: ...../Fax: ...

Nr.....

DECIZIE DE CONCEDIERE DISCIPLINARÄ‚
(art. 61 lit. a) coroborat cu art. 247-248 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicat)


Decizia nr. ....
din data de ...

Ca urmare a referatului/notei/adresei inregistrata cu nr. .... de sesizare a conducerii ..., de catre..., cu privire la savarsirea de catre salariatul/a .. a urmatoarei abateri disciplinare grave/urmatoarelor abateri disciplinare repetate ....,

In baza Procesului-verbal privind desfasurarea procedurii cercetari disciplinare prealabile inregistrat cu nr... ,

In temeiul dispozitiilor art. 61 lit. a) coroborat cu art. 247 si art. 248 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii republicat si potrivit prevederilor Regulamentului intern al...
Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ...., numit prin ... nr../...

DECIDE:

Art. 1. - (1) D-na/dl... avand functia de .... in cadrul ... se sanctioneaza cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Art. 2. - Motivele de fapt ale sanctionarii disciplinare cu concedierea sunt urmatoarele:
Obiectul abaterii disciplinare il reprezinta fapta/ele in legatura cu munca salariatului, care consta/u intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre acesta, prin care s-au incalcat:
- normele legale
- regulamentul intern
- contractul individual de munca
- contractul colectiv de munca aplicabil
- ordinele si dispozitiile conducatorilor ierarhici

Punctul de vedere al salariatului/ei este cel consemnat8: ....
a) in Notele explicative scrise, inregistrate cu nr. ..........................., prin care salariatul si-a prezentat propria pozitie in legatura cu fapta imputata, precum si apararile invocate in favoarea sa;
b) salariatul in cauza a refuzat sa prezinte Note explicative scrise, fapt consemnat ca atare in......
c) Avand in vedere neprezentarea salariatului la convocare, fara un motiv obiectiv, Comisia a aplicat dispozitiile art. 251 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, potrivit cu care angajatorul are dreptul sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Asa cum rezulta si din Notele explicative formulate, salariatul/a:
a) recunoaste
b) nu recunoaste
savarsirea faptelor si invoca in apararea sa urmatoarele imprejurari:
...........

(2) Latura obiectiva: Salariatul/a a savarsit urmatoarele fapte:

........
(3) Faptele au fost savarsite in urmatoarele imprejurari: ..

(4) Salariatul/a a savarsit faptele mai sus mentionate cu incalcarea:
- obligatiilor de serviciu propriu-zise,
si anume: ....
stabilite prin ......
- normelor de comportare din unitate
si anume: .......
stabilite prin ......
(5) Gravitatea faptei consta in:
......
(6) Consecintele abaterii disciplinare:
.....
(7) Latura subiectiva: fapta a fost savarsita cu: ..
(De exemplu - intentie directa
- intentie indirecta
- culpa cu prevedere
- culpa simpla).
(8) Cauze exoneratorii de raspundere: .........
(9) Antecedentele salariatului:
......……..
(10) Comportarea generala in serviciu a salariatului ..
(11) Termenele de prescriptie prevazute pentru angajarea raspunderii disciplinare
...
(12) In verificarea sustinerilor facute de salariat in aparare si a constatarilor din referatul de sesizare, s-au analizat urmatoarele probe:
...
Art. 3. - Motivul de drept al aplicarii sanctiunii disciplinare il constituie art. 61 lit. a) din Codul muncii.

Art. 4. - Prezenta decizie se poate contesta in termen de 45 de zile, la ...

Art. 5. - (1) Compartimentul Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie isi produce efectele de la data comunicarii sale.

REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
................................................................................
L.S.

Data comunicarii: ...
Semnatura de luare la cunostinta a salariatului:...

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024