ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Comisie disciplinara concediu medical si demisie - in acelasi timp


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
Am adus la cunostinta angajatului meu, verbal in prima faza- prin telefon astazi 13.02.2014 - ca este chemat la comisia de disciplina pentru abateri grave. Tot astazi am emis si Convocarea scrisa pe care i-o voi transmite prin Posta. Angajamatul m-a contactat si mi-a comunicat ca intra in concediu medical. Ce se intampla in atare situatie? mai poate avea loc cercetarea? contractul se suspenda. Dar in situatia in care el imi depune demisia in timp ce e in concediu medical? Cum curg termenele atunci? Preavizul la demisie se implineste dupa ce vine din concediul medical???
Va rog... Multumesc!

Adaugata in: Abateri disciplinare
Daniela Capitanu
 User  Daniela Capitanu
a intrebat la 13 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Fr Bog
 User Fr Bog
a raspuns userului daniela capitanu la 27 Aug. 2016
Depinde ce ai scris in decizie!
Daca scrii ca --> Contractul individual de munca, inceteaza in prima zi lucratoare ulterioara concediului medical, o transmiti prin posta cu AR, si daca ultima lui zi de medical este azi 27 august, pe 28 ii faci incetarea, transmiti la inspectia muncii/revisal. Daca demisia si decizia ta au ca data de incetare aceeasi zi, eu as inceta activitatea disciplinar, nu cu demisie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Fr Bog
 User Fr Bog
a raspuns la intrebare la 27 Aug. 2016
:) Daniela,
Voi incerca sa-ti raspund pe rand acolo unde ma pricep.
concediul medical --> comunicarea verbala e inutila in instanta; medicul de familie poate da 10 zile si restul le da un spital; si pana pe 5 ale lunii urmatoare el trebuie sa prezinte certificatul medical in original; ! atentie ! daca postul meu este orator, si medicul de familie constata ca am laringele inflamat, atunci imi va da medical, dar asta nu inseamna ca eu nu pot sta 10 zile in medical, si sa merg la plimbare. In timpul efectuarii medicalului, el poate veni la comisia de disciplina, daca se poate deplasa pana la mall, se poate deplasa si la comisia de disciplina. Daca la comisia de disciplina se constata abaterile grave, cu eventuale prejudicii materiale aduse firmei, chiar daca isi da demisia, i le poti imputa. Daca demisia e cu 81.8 e o problema, dar daca este cu 81.7 sta in preaviz conform legii sau daca renunti tu, ca angajator, partial la preaviz, pana cand decizi tu. Daca isi depune demisia, el are de pierdut, pentru ca somajul se acorda in situatii clar stipulate in lege.

Eu ca angajator, sunt un pic atipic, in sensul ca un caracter problematic a avut are si va avea probleme oriunde s-ar duce, dar iau in calcul si mediul business romanesc, care creaza conditiile optime pentru ca angajatul sa impuste fuga. Deci, iti faci un regulament interior clar, niste proceduri simple si clare, iar la angajare cauta caractere si valori, nu oameni ieftini. Sa fii dispusa sa ii platesti peste pretul pietei, pentru ca ei sa constientizeze ce pierd in cazul unor abateri grave. Un om bun, si motivat, iti va crea valoare, un om ieftin si smecher, iti va crea prejudicii! Pe de alta parte, un om bun si nemotivat/demotivat va pleca cu prima ocazie, iar omul ieftin si smecher iti va aduce absente, concedii medicale, batai de cap, prejudicii, si cu un avocat cel putin la fel de parsiv ca el, te va bate in instanta si-ti va cere si daune morale. Simple as that! Succes!

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului daniela capitanu la 14 Feb. 2014
Daca se constata vinovatia angajatului se poate dispune concedierea disciplinara, ceea ce inseamna ca incetarea va avea loc la data prevazuta in decizia de sanctionare, prin masura concedierii, si nu pe baza demisiei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Capitanu
 User Daniela Capitanu
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Feb. 2014
si in cazul in care eu constat in timpul cercetarii ca s-au facut abateri disciplinare grave, ce fac cu demisia? nu i-o iau in considerare? Desfac cim pt abatere sau pt demisie? El poate in timpul cercetarii sa se apere si cum? Eu stiu ca angajatorului ii revine sarcina probei, dar el ce posibilitati are?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului daniela capitanu la 14 Feb. 2014
Cercetarea incepe la data stabilita in convocator, data la care salariatul ar trebui sa se prezinte la locul si ora fixate in acest scop.

Daca primiti demisia lui asta nu impiedica derularea in continuare a cercetarii disciplinare, dupa ce el revine din medical. Insa preavizul, si odata cu el contractul de munca, poate lua sfarsit in timpul cercetarii, in situatia in care nu apelati la suspendarea contractului de munca pe parcursul ei, posibilitate pusa la dispozitie de Codul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Capitanu
 User Daniela Capitanu
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Feb. 2014
multumesc pentru raspuns. Cercetarea disciplinara se considera inceputa din momentul in care eu am transmis Convocatorul? In cazul in care primesc astazi demisia angajatului, dupa revenirea din concediu ce primeaza? Demisia lui sau Cercetarea mea, avand in vedere ca am 20 de zile de preaviz?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Feb. 2014
Daca salariatul v-a anuntat verbal ca este in concediu medical atunci contractul de munca se suspenda de drept iar pana cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare ar trebui sa intrati in posesia certificatului medical. Pana atunci insa cercetarea ar trebui amanata, pentru ca salariatul chiar daca nu se prezinta dupa primirea convocarii legal se considera ca are motive obiective in acest sens si nu poate fi sanctionat. Aveti insa si posibilitatea solicitarii unei verificari a concediului medical, cu ajutorul reprezentantilor Casei de Sanatate.

In cazul in care primiti demisia lui in timpul medicalului, preavizul intr-adevar va incepe sa curga abia dupa ce revine din concediu. Aceasta deoarece odata cu suspendarea de drept, se va suspenda si preavizul asa cum prevede legea.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024