ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Desfacere CIM salariat indisciplinat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


- Buna ziua si La Multi Ani!
Un salariat in ultimile luni si-a schimbat comportamentul fata de angajator, cat si fata de colegi.
Vine la munca dar nu vrea sa munceasca (este sapator manual intr-o societate de constructii) si refuza sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu.
Este un exemplu negativ si incearca sa manipuleze colegii de munca, instigandu-i impotriva directorului adjunct, care ii are in subordine si conduce lucrarea.
El stie ca are drepturi si ca nu i se poate desface contractul de munca daca are prezenta.
-Va rog sa ma sfatuiti care este metoda legala si cat mai scurta pentru desfacerea contractului de munca a acestui salariat indisciplinat?
- Va multumesc anticipat!


Silvia Pomparau
 User  Silvia Pomparau
a intrebat la 05 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 05 Ian. 2015
Angajatorul are dreptul prin lege de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca ecestia au savarsit o abatere disciplinara.
In momentul semnarii contractului individual de munca salariatul accepta implicit si puterea disciplinara a angajatorului, care are obligatia de a-i aduce la cunostinta pretentiile sale prin Regulamentul intern.
Art. 247. Codul muncii (definiţia legală a răspunderii disciplinare)
(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, av?nd dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de c?te ori constată că aceştia au săv?rşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă ?n legătură cu munca şi care constă ?ntr-o acţiune sau inacţiune săv?rşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a ?ncălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Art. 248. Codul muncii (sanctiunile disciplinare)
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare