ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

masuri contra abaterii disciplinare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ! In cadrul soc. comerciale in care lucrez au fost sustrase bunuri din gestiune, una din persoanele care le-a sustras, a recunoscut fapta si si-a asumat angajamentul la notar ca va returna contravaloarea bunurilor, a 2-a persoana care a participat nu a recunoscut acest lucru.
In urma anchetei interne, societatea a decis ca eu sunt persoana complice, motivand aceasta decizie in urma verificarii documentelordar aceste documente pot fi usor falsificate, astfel momentan sunt cercetat disciplinar si suspendat.
Am inteles ca in termen de 30 zile de la data luarii la cunostinta despre abatere, societatea trebuie sa ia o decizie in privinta mea, termenul este foarte scurt pentru a-mi dovedi nevinovatia, astfel urmatoarea mea intrebare este: imi pot lua concediu medical in aceasta perioada in care sunt suspendat? Pot fi demis daca sunt in concediu medical ?

Vasilica Vasile
 User  Vasilica Vasile
a intrebat la 30 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2012
Daca se constata nevinovatia salariatului, dupa finalizarea cercetarii disciplinare, se va plati salariatului o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii.

Art. 52
1 Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii.

2 In cazurile prevazute la alin. 1 lit. a si b, daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2012
Pe durata cercetarii disciplinare contractul de munca se suspenda, acest lucru se poate face in cazul oricarui salariat. I se suspenda practic toate drepturile salariale acordate conform contractului si statutului sau de salariat. Angajatorul are acest drept, in special in cazul in care este vorba de anchetarea unor salariati, disciplinar, ca urmare a furtului sau disparitiei unor bunuri, bani etc. Suspendarea se face respectand procedura legala, respectiv intai se convoaca in scris salariatul pentru cercetare iar daca acesta semneaza pentru primirea convocarii se intocmeste decizie de suspendare pentru derularea anchetei disciplinare.

In speta de fata inteleg ca cercetarea nu s-a finalizat, ca atare nevinovatia va trebui sa o dovediti mai intai in cadrul cercetarii, Daca in urma ei se va emite o decizie de sanctionare pe motive disciplinare, aceasta va putea vi contestata in termen de 30 de zile in instanta. Insa pana la finalizarea cercetarii interne, instanta nu poate interveni.

Nu va puteti lua concediu medical cat timp contractul de munca este suspendat deja pentru alt motiv. Daca insa este necesara intrarea in concediu medical, opinia mea este ca cercetarea se va suspenda pe motive medicale si se va relua dupa terminarea concediului. Daca intrati in concediu medical nejustificat s-ar putea ca lucrurile sa se complice mai tare. Angajatorul are dreptul sa verifice la domiciliu daca acest concediu medical este acordat de drept sau nu, iar in cazul in care se constata ilegalitatea lui veti intampina probleme.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2012
Nevinovatia puteti sa o demonstrati si in instanta.Daca angajatorul va inceteaza contractul individual de munca cu articolul 61 litera a , dumneavoastra puteti ataca in instanta decizia in termen de 30 zile calendaristice de la data comunicarii acesteia.O eventuala imbolnavire a dumneavoastra, prin prezentarea concediului de incapacitate temporara de munca, acesta suspenda de drept contractul individual de munca
Art. 50 din codul muncii republicat.
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
b concediu pentru incapacitate temporara de munca;
Eu apreciez, ca pe perioada desfasurarii anchetei disciplinare, nu trebuie suspendat contractul de munca decat in cazuri expres stipulate prin legi . In urma cercetarii s-ar putea ca salariatul sa aiba castig de cauza si angajatorul sa fie nevoit sa desbagubeasca salariatul pe perioada suspendarii CIM In codul muncii nu sunt prevederi privind desbagubirea salariatului in caz ca nu se dovedeste vinovatia acestuia.Despagubile , de regula, sant stabilite de instanta

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024