ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Nemotivate in perioada de preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am un salariat care a zis ca pleaca de la firma, drept pentru care i-am adus la cunostinta printr-o adresa nr.de 20 zile de preaviz care trebuia sa le respecte.Acesta din momentul acela nu s-a mai prezentat la serviciu si ne-a trimis prin posta demisia mentionand ca vrea incetarea contractului individual de munca cu demisie ,dar art.prin care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile.Drept urmare i-am trimis acasa prin posta 2 adrese prin care il invitam sa se prezinte la sediul firmei si sa dea nota explicativa referitor la aceasta, deoarece angajatorul si-a respectat obligatiile si sa vedem la ce se refera.Mentionez ca salariatul nu s-a prezentat la sediul firmei pentru explicatii.Intrebarea este daca pot sa-l tin 19 zile nemotivate conform perioadei de preaviz si sa-i incetez contractul cu art.61 lit.a a 20-a zi, cu toate ca in regulamentul de ordine interioara sunt prevazute 3 zile nemotivate dupa care se face incetarea disciplinara.Multumesc.

Adaugata in: Abateri disciplinare
Claudia Clau
 User  Claudia Clau
a intrebat la 27 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului CLAUDIA CLAU la 29 Iul. 2014
Puteti sa incetati CIM oricand doriti inainte de finalizarea preavizului si puteti sa suspendati CIM pentru absentare nemotivata si chiar si pe perioada cerectarii disciplinare. Cat timp preavizul nu s-a incheiat inainte sa intocmiti dvs decizia de concediere este in regula.

Daca salariatul nu a facut cerere de demisie atunci nu putem vorbi de un astfel de tip de incetare.

Puteti incerca o desfiitare de post daca aveti motive obiective si reale, bine intemeiate (ele ar trebui sa fie de natura economica, sau similare, dar independente de salariat si atitudinea sau comportamentului lu). Insa pentru o astfel de incetare trebuie sa acordati preavizul minim legal de 20 de zile lucratoare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Claudia Clau
 User Claudia Clau
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Iul. 2014
Dar daca incetez disciplinar in a 19-a zi din preaviz nu e corect?Adica il cercetez disciplinar si dupa aceea ii fac incetare cu 61 a)?
Iar daca salariatul nu face cerere de demisie si nu incetez disciplinar cu ce art. fac incetare?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Iul. 2014
Puteti sa declansati direct procedura cercetarii disciplinare, suspendati contractul de munca (si implicit preavizul) pe baza unuei decizii, ca urmare absentarii nemotivate, apoi dupa cercetare dispuneti concedierea disciplinara a salariatului pe baza confirmarii de primire a convocarii. Nu uitati sa operati suspendarea in Revisal in termenul prevazut de HG 500/2011, respectiv 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

Il puteti mentine si in preaviz pana la finalizarea lui, pontandu-l nemotivat dar fara sa ii suspendati neaparat CIM, insa incetarea va avea loc in baza demisiei depuse de el. Fara cercetare disciplinara nu puteti dispune concedierea in temeiul art. 61 a), nu este legala o astfel de masura.


Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024